Toestelverkoop daalt met 14 procent door coronacrisis

Microsoft Surface Laptop 2

Hoewel de shift naar thuiswerk de pc-markt nog een beetje recht houdt, verwacht Gartner dat de verkoop van personal hardware dit jaar met bijna 14 procent daalt als gevolg van de coronacrisis.

De wereldwijde verkoop van personal hardware (pc’s, tablets en mobiele telefoons) lijdt onder de economische gevolgen van de coronacrisis, zo constateert marktonderzoeksbureau Gartner.

Voor de coronapandemie in volle kracht toesloeg, voorspelde Gartner dat in 2020 wereldwijd 2,16 miljard toestellen zouden worden verscheept, net iets meer dan de 2,15 miljard in 2019. Vandaag spreekt het nog over 1,9 miljard toestellen, ofwel een krimp van 13,6 procent.

Thuiswerk

De plotse toename in thuiswerk, als gevolg van de maatregelen die wereldwijd werden genomen om de verspreiding van het virus in te dijken, functioneerde nog enigszins als rem op die daling. De pc-verkoop gaat er zo’n 10 procent op achteruit.

Bron: Gartner

“Vooral de verwachte daling van de pc-markt had veel erger kunnen zijn”, vertelt Ranjit Atwal, senior research director bij Gartner. “Door de lockdownmaatregelen als gevolg van COVID-19, moesten bedrijven miljoenen mensen verplicht thuis laten werken en de uitgaven voor nieuwe notebooks, Chromebooks en tablets voor die werknemers verhogen. Onderwijs en overheidsinstellingen verhoogden ook de uitgaven voor die apparaten om e-learning te vergemakkelijken.”

Gartner verwacht dat 48 procent van de werknemers ook na afloop van de crisis minstens deels van thuis zal werken, tegenover 30 procent daarvoor. Dat zal de komende twee jaar een verdere verschuiving van desktopsystemen naar mobiele pc’s en tablets verder in de hand werken.

Smartphones

De verwachte boost van de uitrol van 5G op de verkoop van smartphones verdwijnt dan weer als sneeuw voor de zon. Gartner verwacht dit jaar een daling van 14,6 procent voor de smartphonemarkt, tot een totaal van 1,5 miljard toestellen. Slechts 11 procent daarvan zal reeds 5G-ready zijn.

“De vertraagde levering van een aantal 5G-vlaggenschiptelefoons is een voortdurend probleem”, zegt Annette Zimmermann, vice-president onderzoek bij Gartner. “Bovendien zal het ontbreken van een geografische dekking en de stijgende kosten van het 5G-telefooncontract de keuze voor een 5G-telefoon beïnvloeden.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home