Surface Pro 9 krijgt vermoedelijk zowel Intel- als ARM-configuratie

Microsoft Surface Pro 8

Microsoft zal voor zijn aankomende Surface Pro 9 wellicht geen onderscheid meer maken tussen Intel- en ARM-processoren. Zo wil Microsoft ARM pushen naar Windows-gebruikers.

Microsoft lanceerde de eerste generatie van de Surface Pro X met de ARM-gebaseerde Microsoft SQ1-chip in 2019, maar de Pro X 2 zou wel eens nooit kunnen verschijnen. De aankomende Surface Pro 9 zou zowel een Intel- als een ARM-configuratie krijgen volgens de bronnen van Windows Central. Daarmee ‘promoveert’ Microsoft de Surface Pro X naar zijn vlaggenschiplijn.

We kunnen nu al opschrijven dat de Intel-variant met de 12e generatie Intel Core-processor zal komen, wat gepaard gaat met een flinke prestatieboost tegenover de Surface Pro 8. De ARM-variant zal draaien op de Microsoft SQ3-processor, gebaseerd op de Snapdragon 8cx Gen 3 SoC met ARM-architectuur. De nieuwe generatie Microsofts’s ARM-chips zouden de CPU-prestaties met 60% verbeteren en de GPU-prestaties met 85%.

lees ook

Microsoft Surface Laptop Go 2 review: rups wordt vlinder

Windows op ARM

De keuze om ARM gelijk te stellen met Intel in de Surface Pro 9 zou goed passen binnen de bredere chipstrategie van Microsoft. Naar het voorbeeld van Apple is Microsoft de aanwezigheid van Intel in zijn laptopportfolio stapsgewijs aan het afbouwen.

Tot een drastische breuk zal dat nog niet meteen komen, maar het is duidelijk dat Microsoft meer wil inzetten op de eigen SQ-chips gebouwd op de ARM-architectuur. Door een vlaggenschip met ARM-configuratie te lanceren wil Microsoft ons bewijzen dat Windows minstens evengoed draait op de SQ-processoren dan op Intel-processoren. Ook binnen zijn cloudinfrastructuur wil Microsoft meer plaats vrijmaken voor technologie van Arm.

We dienen wel op te merken dat dit nieuws nog niet officieel bevestigd is door Microsoft. De Surface Pro 9 zal waarschijnlijk in oktober worden aangekondigd. Ook dit dient Microsoft nog formeel te bevestigen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home