Steeds minder ondersteuning voor Intel-Macs

Apple iPhone Event

Met de Apple Silicon Mac Pro is de wissel van de macht compleet in Apple’s chipland. Er zijn nu geen apparaten met Intel meer te vinden in het aanbod. Dat heeft ook invloed op de ondersteuning.

Apple begon recent met de uitrol van macOS14, beter bekend als Sonoma. Dat is slecht nieuws voor toestellen die nog draaien op een processor van Intel. De ondersteuning voor die apparaten gaat met de komst van macOS 14 gradueel verdwijnen.

T2 is nummer één

Het is de Apple T2 de processor die de huidige compatibiliteit binnen Mac-aanbod bepaalt. Updates zijn voortaan weggelegd voor computers die minstens die T2-beveiligingschip aan boord hebben. De ondersteuning voor toestellen die nog draaien op Intel valt zo niet meteen volledig weg, maar wordt al wel stevig ingeperkt.

Sonoma zal nog wel ondersteuning bieden aan enkele late Intel-Macs, maar in principe gaan toestellen van voor 2018 of die zonder T2 niet kunnen genieten van de nieuwe update. Toestellen in die categorie zijn alle versies van de 12-inch MacBook, de 2017 MacBook Pro, de 2017 MacBook Air updates en de 2017 iMac.

Macs van na 2017 beschikken normaal gezien over de T2.

Uitzonderingen bepalen de regel

Er is echter één Mac van voor 2018 die wel ondersteund wordt en dat is de iMac Pro. Die is uitgebracht in december 2017 en was de eerste Mac met een T2 onder de motorkap.

Een tweede vreemd eend in de bijt, is de iMac uit 2019. Die heeft geen T2 aan boord, maar gebruikt wel de zelfde firmware als de T2-Macs.

lees ook

Mac Studio én Mac Pro met M2 Ultra aan boord: pro’s krijgen power

Security blijft belangrijk

De ondersteuning voor Intel-Macs wordt teruggeschroefd sinds de komst van Apple Silicon en de M-chips. Releases tussen 2009 en 2015 konden in principe toch rekenen op zeven of acht jaar aan macOS-updates, maar voor toestellen uit 2016 of 2017 zakt dat getal eerder naar zes jaar.

Apple voorziet oudere macOS-releases echter nog wel van twee jaar extra aan veiligheidsupdates. Gebruikers die vasthangen aan macOS 12 Monterey of macOS 13 Ventura krijgen in principe nog wel updates en patches voor de gevaarlijkste kwetsbaarheden in Safari, ook na de release van Sonoma.

Voor wie nog werkt op macOS 11 Big Sur is het wel tijd om een upgrade door te voeren aan het besturingssysteem of aan de hardware. Of waaghalzen kunnen het risico nemen en verdergaan zonder nieuwe patches.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home