Sony mikt op middensegment met lichte Xperia 10V

Sony introduceert de Xperia 10V: een nieuwe smartphone voor het middensegment die een beperkt gewicht met een degelijke batterij moet combineren.

Sony is al lang niet meer de grote smartphonebouwer van weleer, maar de Japanse fabrikant is niet meteen van plan om de handdoek in de ring te gooien. Dat illustreert de Sony Xperia 10V: een smartphone met een prijskaartje van 449 euro (incl. btw), gericht op het grote publiek dat een degelijk toestel wil zonder een maandloon te spenderen.

Het gewicht is een eerste belangrijke troef volgens Sony. Met 159 gram is dit toestel immers erg licht. Sony noemt de telefoon zelfs de lichtste 5G-smartphone op de markt. Toch zit er een 5.000 mAh-batterij binnenin. Langs de voorkant is het 21:9 6,1 inch oled-scherm beschermd door Corning Gorilla Glass Victus. Sony kiest voor een FHD+-resolutie (2.520 x 1.080 pixels). Verder krijgt het display een conservatieve 60 Hz-verversingssnelheid en moet het honderd procent van het DCI-P3 kleurengamma dekken.

Drie camera’s

Achteraan zitten drie camera’s. De hoofdcamera krijgt een 48 MP-sensor achter een lens met f1/8 en optische beeldstabilisatie. Sony kiest net als de meeste fabrikanten voor pixel binning, waarbij vier pixels samenwerken voor één opperpixel zodat de resolutie van het eindproduct 12 MP bedraagt, maar mooier en helderder is.

Verder zien we een breedhoeklens met daarachter een 8 MP-camera. We durven op basis van ervaring te stellen dat de bescheiden beeldsensor ervoor zal zorgen dat je die camera maar weinig zal gebruiken, zeker bij weinig licht. Ook de telefotolens krijgt een 8 MP-sensor mee, net als de selfiecemara.

Binnenin vinden we een Qualcomm Snapdragon 695 5G, 6 GB RAM en 128 opslaggeheugen. Heb je nog ergens een hoofdtelefoon met kabel rondslingeren, dan ben je hier aan het juiste adres wat Sony voorziet zowaar nog een 3,5 mm-aansluiting.

Zware concurrentie

Op papier ziet de Xperia 10V er een degelijk toestel uit voor z’n geld. Gemiddelde maar adequate hardware, gecombineerd met een oledscherm en een knappe hoofdcamera, maken dit toestel een interessante optie. Daar staat tegenover dat de concurrentie niet mals is. De OnePlus Nord 2 is bijvoorbeeld iets goedkoper, komt met een optisch gestabiliseerde hoofdcamera met 50 MP-sensor en krijgt 12 GB RAM bij: het dubbele van wat Sony je wil geven. Bovendien is de Nord 2 met 128 GB bijna 80 euro goedkoper. In welke mate Sony met de Xperia 10V zijn meerprijs rechtvaardigt, kunnen we uit de specificaties moeilijk afleiden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home