Smartphonedivisie van Huawei stopt met groeien door handelsoorlog

huawei

Gisteren pronkte Huawei nog met mooie cijfers waaronder een groei van 23,2 procent in omzet in de eerste helft van het jaar. Het rapport toonde ook groei van 24 procent jaar op jaar qua smartphoneleveringen, maar vergeleken met Q1 2019 is het resultaat somberder.

Huawei boekte een omzet van 401,3 miljard Chinese yuan in de voorbije zes maanden, omgerekend zo’n 52,3 miljard euro. De halfjaaromzet groeide met 23,2 procent, ondanks druk van de VS op andere landen om de Chinese leverancier uit 5G-netwerken te weren en een recent verbod voor Amerikaanse bedrijven om handel te voeren met Huawei.

“De omzet groeide snel tot mei”, zegt Huawei’s bestuursvoorzitter Liang Hua in een verklaring. “Gezien de basis die we in de eerste helft van het jaar hebben gelegd, blijven we groei zien, zelfs nadat we aan de Entity List waren toegevoegd.”

China groeit, de rest krimpt

De smartphoneverkoop in de eerste helft van het jaar steeg met 24 procent jaar-op-jaar naar 118 miljoen toestellen. Huawei verscheepte 59 miljoen toestellen in het eerste kwartaal, wat onmiddellijk duidelijk maakt dat het tweede kwartaal exact hetzelfde cijfer van toepassing is. Resultaat: geen groei door het veto van Trump eind mei, een primeur.

 

 

Het aantal verkochte toestellen groeide wel in China van 29,9 miljoen in Q1 naar 37,3 miljoen in Q2. Die groei was niet genoeg om het totale cijfer op te krikken. Over de internationale markt heeft Huawei klappen gekregen, iets wat Huawei-oprichter Ren Zhengfei had voorspeld in juni. Hij verwachtte toen een daling van 40 procent wat betreft de internationale verkoop. Uiteindelijk werd het een daling van 22,67 procent.

Huawei-voorzitter Liang Hua laat weten dat Huawei nog moeilijkheden zal ondervinden maar dat het vertrouwen heeft naar de toekomst. “We blijven investeren zoals gepland, waaronder 120 miljard yuan (15,6 miljard euro) in R&D dit jaar alleen al. We gaan de uitdaging aan en we zijn zeker dat Huawei een nieuw stadium van groei zal aanbreken wanneer het ergste achter ons is.”

Gerelateerd: Huawei groeit flink ondanks handelsoorlog tussen VS en China

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home