Samsung toont LPCAMM: 60% kleiner DDR5 in laptops

Samsung claimt dat LPCAMM 60% kleiner is dan DIMM, 50% betere prestaties levert en 70% energie-efficiënter is.

Vorig jaar ontwikkelde Dell een alternatief voor laptopgeheugen. In plaats van de traditionele DIMM-modules werkte het CAMM uit, kort voor Compression Attached Memory Module. Volgens Dell was een opvolger voor SO-DIMM noodzakelijk omdat die standaard stilaan tegen zijn beperkingen aanloopt.

Klassieke RAM-modules zijn gebaseerd op een intussen 25 jaar oud design dat redelijk complex is geworden. Verbindingen tussen het geheugen en de laptop zijn nodeloos lang, wat het energieverbruik hoger maakt en de maximale snelheid omlaag trekt.

Waar we initieel schrik hadden dat Dell een eigen standaard wilde ontwikkelen, heeft de fabrikant de CAMM-technologie vorig jaar aan de JEDEC gedoneerd met als doel om de huidige DIMM-modules te verkleinen.

Samsung is nu de eerste die een LPCAMM-module klaar heeft voor laptops met LPDDR5X-6400. Volgens de fabrikant levert de module 7,5 Gbps aan geheugenbandbreedte. De printplaat is 60 procent kleiner dan twee DIMM-modules en levert de helft meer prestaties terwijl het 70 procent energie-efficiënter is.

Beschikbaar in 2024

Samsung heeft compatibiliteit met LPCAMM gevalideerd met Intel. Andere merken zoals AMD, Qualcomm of Apple worden niet vermeld in de aankondiging. Samsung benadrukt wel dat het in gesprek is rond next generation-systemen met grote klanten dit jaar en ziet ook veel potentieel in de implementatie binnen datacenters.

Vandaag toont Samsung met de CAMM-standaard enkel DDR5-modules. In de toekomst is DDR6 zeker een optie, over DDR4 wordt er niet gesproken.

Samsung test op dit ogenblik interoperabiliteit met andere fabrikanten om de geheugenmodules commercieel beschikbaar te stellen in 2024 voor iedereen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home