Remote desktop en VPN-gebruik stijgt met meer dan 33 procent

Remote desktop-verbindingen en VPN-gebruik zijn sinds het begin van de corona-pandemie enorm gestegen. De verbindingen faciliteren thuiswerk voor werknemers die het huis niet meer mogen verlaten.

Gebruik van het Remote Desktop Protocol (RDP) kende een stijging van 41 procent sinds de start van de pandemie. VPN-verbindingen schieten met 33 procent de hoogte in. Dat blijkt uit onderzoek van Shodan; een zoekmachine die verbonden toestellen indexeert.

Shodan ziet een stijging van 3 miljoen naar 4,4 miljoen verbonden toestellen via poort 3389. Die wordt traditioneel gebruikt voor RDP-verbindingen. Poort 3388 is populair bij administrators die de kans op aanvallen via het protocol willen beperken. Ook daar is een duidelijke stijging zichtbaar: van 60.000 toestellen aan het begin van dit jaar tot 80.000 nu.

VPN

De zoekdienst heeft verder een zicht op het aantal toestellen dat VPN-protocollen zoals IKE en PPTP draait De stijging is opnieuw enorm. Waar er aan het begin van dit jaar nog 7,5 miljoen gedetecteerde verbindingen waren, zijn dat er intussen al 10 miljoen. De cijfers hebben betrekking op zakelijk gebruik. Werknemers die in hun kot moeten blijven omwille van de coronacrisis, verbinden via VPN of RDP met hun bedrijf.

Ook het gebruik van VPN-verbindingen bij consumenten zit echter in de lift. Daar is het doel anders. Zij gebruiken VPN-diensten om hun virtuele locatie te veranderen en zo digitale content te consumeren die niet beschikbaar is in het land waar ze zich bevinden. De bevindingen van Shodan liggen in lijn met wat VPN-providers eerder al zelf vaststelden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home