Qualcomm introduceert nu al opvolger splinternieuwe 5G-chip

Toestellen met Qualcomms nieuwe X50-5G-modem liggen nog niet in de winkelrekken, maar dat houdt Qualcomm niet tegen om al een opvolger te lanceren. Zowel de theorie achter de X50 en de X55 kunnen ons echter niet overtuigen.

Met de X55 5G-modem pakt Qualcomm al uit met een opvolger voor de pas gelanceerde X50. De X55 bouwt voort op het design van de X50,maar zou op vele vlakken beter moeten zijn. Beide modemchips delen echter hetzelfde complexe principe.

De X55 is sneller en zuinige dan zijn voorganger, aangezien de modem gebakken is op 7 nm in de plaats van 10 nm. Bovendien ondersteunt de X55 meer frequenties, van 26 Ghz over 28 GHz tot 39 GHz in het mmWave-spectrum. De X50 is niet compatibel met 26 GHz. De theoretische downloadsnelheid stijgt van 5 Gbps naar 7 Gbps. Tot slot heeft de X55 ook LTE-ondersteuning aan boord, wat voor de X50 niet het geval is.

Voor 2020

Qualcomm zal de modem vanaf eind dit jaar aanbieden, wat in de praktijk betekent dat we geen X55 toestellen in de markt moeten verwachten voor 2020. 2019 wordt zo het jaar van de X50. De twee modems brengen echter heel wat nadelen met zich mee die ons terughoudend maken over vroege 5G-telefoons.

Vandaag wordt een smartphone aangedreven door één system on a chip (SoC) waarop modem, cpu, gpu, beeldverwerking… allemaal zitten gecombineerd. Smartphonebouwers die hun toestellen al willen uitrusten met 5G, moeten met Qualcomms hardware een nieuwe module toevoegen. Zowel de X50 als de X55 maken bovendien gebruik van vier radio-antennes in de plaats van één. Wie 5G wil, moet dus heel wat extra plaats in het binnenwerk van zijn telefoon voorzien. Dat heeft in principe een impact op de batterij. Niet alleen moet die meer hardware aandrijven, er blijft ook minder plaats over om ze weg te stoppen.

Dubbel LTE

Qualcomms bestaande SoC’s bevatten bovendien allemaal 4G LTE. Wie een dergelijke chip combineert met de aangekondigde X55, heeft dus twee keer LTE-functionaliteit in z’n smartphone zitten. We vermoeden dat Qualcomm in de nabije toekomst nog een SoC zal aankondigen zonder LTE voor gebruik met de X55. Zelfs met die combinatie blijft het echter een plaats- en energieverspillende aanpak om 5G-functionaliteit niet mee op de SoC te stoppen.

Hoe die in theorie toch wel grote minpunten doorwegen in de praktijk, moeten we natuurlijk afwachten. Misschien valt de impact op de batterij best mee. Wij wachten in ieder geval op concrete cijfers voor we durven enthousiast te worden voor de eerste 5G-telefoons. Vandaag al autonomie opofferen voor een netwerk dat nog moet uitgerold worden, lijkt ons immers niet de beste keuze.

Gerelateerd: OnePlus brengt eerste 5G-smartphone naar Europa in 2019

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home