Panasonic introduceert modulaire Toughbook 55

Panasonic introduceert met de Toughbook 55 een nieuwe semi-rugged laptop met een betere batterij dan voorganger CF-54. Toch springt vooral de modulaire aanpak in het oog.

De ‘CF’ verdwijnt en een helemaal nieuwe modulaire aanpak komt in de plaats. In Twickenham, nabij Londen, pakt Panasonic uit met zijn nieuwste Toughbook. De Toughbook 55 is de rechtstreekse opvolger van de intussen in 2015 gelanceerde CF-54.

Niet vies van een val

Deze Toughbook hoort in Panasonics gamma van semi-rugged laptops, gericht op mobiele zakelijke gebruikers die met uitdagende omgevingen worden geconfronteerd. Draagbaarheid is met andere woorden belangrijk, maar ook robuustheid. Een IP53-rating en MIL-STF810H-certificatie moeten daarvoor zorgen.

Naast regen- en stofbestendigheid is de laptop gewapend tegen temperaturen van -20 °C tot 60 °C. Het ding mag ook op de grond vallen vanop een hoogte van 91 cm. “Voor de MIL-certificatie lieten we éénzelfde toestel 26 keer vallen op alle mogelijke verschillende manieren”, verduidelijkt Product Manager voor Panasonics Mobile Solutions Business Division, Dirk Weigelt.

Enorme batterijduur

Het 14 inch-toestel heeft een gelijkaardig formaat en gewicht als de CF-54. “Het was niet onze ambitie om het uiterlijk drastisch te veranderen met deze iteratie”, vertelt Jan Kämpfer, General Manager Marketing Europe bij Panasonic, op het podium. “Het gaat om het binnenwerk.” Dat betekent concreet dat het toestel met zijn 2,13 kg en een dikte van 3,28 cm plots een autonomie van 20 uur mee krijgt op één batterij, met wel 40 uur zonder stopcontact voor wie een tweede batterij aanschaft.

Als het geen handvat heeft, is het dan wel een Toughbook?

De batterij is één van de stokpaardjes van de Japanse fabrikant, niet in het minst omdat Panasonic de dingen in-house produceert. De capaciteit werd drastisch verhoogd zonder veiligheid minder prioriteit te geven. Het hele accu wordt beschermd door een magnesiumbehuizing en de afzonderlijke lithium-ion-cellen zijn van elkaar gescheiden door een soort brandmuur op laptopformaat voor het uitzonderlijke scenario waarin er toch iets zou mislopen.

Modules en aanpasbaarheid

Straffer dan de batterij vinden we echter de nieuwe modulaire aanpak. De Toughbook 55 is voorzien van drie sleuven voor allerhande modules, waarvan er twee vrij te gebruiken zijn door de klant, met modules die als accessoires te bestellen zijn. Helemaal rechts van het toestel zit een opening voor een module die onder andere een smartcardreader of een vingerafdruksensor kan bevatten. Aan de andere kant zit een grotere sleuf voor bijvoorbeeld een extra SSD, een DVD-station of zelfs een discrete grafische kaart (een WX 4150 van AMD). Andere opties zijn extra wifi (voor wie bijvoorbeeld met een machine en het draadloze netwerk wil verbinden, een extra batterij of een HD GPS-ontvanger.

De Toughbook 55 is ook na de initiële configuratie erg aanpasbaar door de gebruiker zelf.

Op de grafische kaart na zijn alle modules hot-swappable en werken ze dus zonder een reboot van de Toughbook. Iedereen kan deze twee modules eenvoudig vervangen, aangezien ze vastzitten met een kliksysteem, beveiligd door een schuiver onderaan het toestel. Van schroeven is met andere woorden geen sprake.

Rol voor partners

Dat is niet het geval voor de laatste modulesleuf. Die zit achteraan en maakt het mogelijk om andere aansluitingen te kiezen. Denk aan een seriële poort en een extra gigabit-LAN-aansluiting bijvoorbeeld, of een speciale extra stevige USB 2.0-poort. Die module kan enkel verwisseld worden door Panasonic zelf, of erkende partners. Hier vind je met andere woorden wel schroeven. “Deze module moet perfect geïnstalleerd worden om de IP-rating te garanderen”, verduidelijkt Weigelt.

De modules moeten enerzijds voor aanzienlijk meer flexibiliteit voor gebruikers zorgen, terwijl ze anderzijds de levensduur van de laptops in een organisatie verlengt. Als een onderneming plots nieuwe hardware wil, zoals een vingerafdruklezer in het kader van een nieuw identiteitsbeleid, dan is de Toughbook-vloot eenvoudig aan te passen. Dat is nodig volgens Kämpfer, aangezien Toughbooks in de praktijk vaak over vier, vijf of zelfs zes jaar worden afgeschreven.

Configuraties en hardware

De Toughbook is naar traditie beschikbaar in een heleboel verschillende configuraties. Er zijn HD-, Full HD- en 4K-versies, met of zonder aanraakscherm. Dat scherm heeft een maximale helderheid van 1.000 nits, maar is dimbaar tot 2 cd/m² voor bijvoorbeeld gebruik in de wagen ’s nachts.

De standaard-systeemopslag wordt voorzien door een SATA-SSD, al is NVMe een beschikbare optie. Onder de motorkap zit een Intel Core i5-8365U vPro-processor. Drie USB 3-poorten en één USB-C-poort zitten eveneens ingebakken, net als minimum 8 GB en maximum 64 GB aan RAM. We zouden het niet durven vergeten: ook het karakteristieke handvat tekent vanzelfsprekend present.

De touchpad wordt door Panasonic als groot omschreven, maar is toch aan de kleine kant vergeleken met een traditionelere zakelijke laptop. Een laatste opmerkelijke functie komt van de luidsprekers. Voor rumoerige omgevingen kan de laptop tot 92 dB voorzien.

Omdat het ook leuk mag zijn

Een eerste indruk leert ons verder nog dat het toetsenbord van uitstekende kwaliteit is en aangenaam wegtypt. Eén functie hadden we niet verwacht van deze op en top zakelijke laptopbouwer: de toetsen zijn voorzien van RGB-verlichting. De backlight-kleur van het toetsenbord is via een applicatie van Panasonic zelf instelbaar op alle mogelijke kleuren. Wisselen tussen kleurenschema’s kan via de app of via sneltoetsen.

Er is geen kleur die het toetsenbord niet kan krijgen, al moet je wanneer je individuele toetsen verschillende kleuren wil geven, nog steeds een gaminglaptop kopen.

Is er een heel zakelijke reden om meer dan 16 miljoen kleuren toe te voegen aan het backlightschema van de toetsen? Helemaal niet. Deze functie is er omdat het kan en omdat ze leuk is. Panasonic moet steeds meer opboksen tegen toestellen van traditionelere laptopbouwers en bedrijven hechten alsmaar meer belang aan de mening van hun werknemers bij aankoop van nieuwe laptops. Een RGB-toetsenbord is een klein detail, maar het maakt een zakelijk nichetoestel zoals deze Toughbook 55 plots een stuk menselijker. Wij zijn fan.

Panasonic levert de Laptop standaard met Windows 10 Pro. Het toestel is per direct beschikbaar voor een adviesprijs die begint aan 1.988 euro, exclusief btw, voor het instapmodel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home