OpenKylin moet Windows en macOS vervangen in China

openkylin chinese windows

De eerste publieke versie van de Chinese Linux-distributie OpenKylin is gelanceerd. OpenKylin moet de Chinese IT-markt minder afhankelijk maken van Windows en macOS.

De Linux-distributie OpenKylin 1.0 is eind vorige week in publieke release gegaan, nadat de software al enkele jaren in ontwikkeling was. In verschillende media wordt OpenKylin een geboren en getogen Chinese software genoemd, maar die omschrijving vraagt enige nuancering. OpenKylin is een Linux-distributie die gebaseerd is op de Ubuntu-kernel, versie 20.04 volgens The Register.

De instellingenmenu’s en taakbalk van OpenKylin zien eruit zoals in Windows 11, met hier en daar ook enkele elementen van macOS in verwerkt. Het grootste verschil met Windows is dat Microsoft niet de plak zwaait. WPS Office vervangt de Microsoft 365-apps en de standaard browser van het systeem is Firefox.

Voor en door China

OpenKrylin mag dan misschien niet helemaal geboren en getogen zijn in China, de software werd wel duidelijk ontwikkeld voor en door Chinese IT-gebruikers. De codenaam ‘Yangtze’ verwijst naar de grootste rivier van China en de ingebouwde weerapplicatie toont enkel gegevens voor Chinese steden. De distributie heeft naast een Chinese ook wel een Engelstalige versie.

De lancering van OpenKylin heeft ook strategische waarde voor de Chinese IT-markt. De verhouding tussen Microsoft en de Chinese overheid is al jarenlang fragiel. Microsoft ontwikkelde een aangepaste versie van het Windows-besturingssysteem voor de Chinese markt, maar dat heeft de overheid er nooit van weerhouden naar alternatieven te zoeken.

De overheid zou OpenKylin 1.0 volgens Reuters al inzetten in de meest kritieke infrastructuur van het land, waaronder ruimtevaart, financiën en energie. De community achter OpenKylin claimt dat de distributie nu al bijna 900.000 gebruikers telt. Nu de handelsoorlog met de Verenigde Staten steeds feller wordt, wil China niet alleen hardware-, maar ook software-onafhankelijk zijn.

Chinese alternatieven voor populaire Westerse software zijn dan ook niet ongebruikelijk. Baidu staat al jarenlang bekend als ‘de Chinese Google’. Met Huawei’s HarmonyOS heeft China nu ook zijn eigen mobiele besturingssysteem om Android en iOS langzaam buiten te werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home