Ontgrendel eenvoudig geblokkeerde bestanden via Windows File Locksmith

PowerToys

De toepassing is onderdeel van de PowerToys toolset en laat gebruikers bestanden ontgrendelen zonder third-party programma.

De nieuwe toepassing File Locksmith maakt het gebruikers mogelijk om bestanden te ontgrendelen waarvan Windows zegt dat een ander proces dat bestand gebruikt. Tot nu moesten gebruikers in dit geval een externe toepassing onder de arm nemen om toegang te krijgen tot de bestanden. Naast File Locksmith heeft Windows ook een nieuwe Hosts File Editor beschikbaar gemaakt.

Ontgrendel ‘gebruikte’ bestanden

File Locksmith maakt een lijstje van processen die geselecteerde bestanden of mappen gebruiken. De PowerToys-tool maakt het op die manier mogelijk om die processen te stoppen, zonder hulp van een third-party programma. Om mappen of bestanden te scannen, volstaat het om Locksmith te installeren. Via een rechtermuisklik kan de gebruiker checken welke processen er lopende zijn.

Eens de processen zichtbaar zijn, dan kan de gebruiker kiezen om die te sluiten en de geselecteerde bestanden verwijderen of verplaatsen. Via de admin-toegang kan Locksmith op dezelfde manier de bestanden scannen naar processen die zijn gelanceerd door alle gebruikers. Microsoft geeft meer info via hun platform.

lees ook

Tekst uit afbeeldingen kopiëren, snel accenten typen en pixels meten met PowerToys

Hosts File Editor

Samen met File Locksmith lanceerde Windows ook een nieuwe bundel in Hosts File Editor. Die functionaliteit helpt bij het beheren van Windows Hosts-bestanden waardoor geforceerde koppeling of het koppelen van hostnamen aan IP-adressen mogelijk wordt. Daarnaast helpt de tool om items toe te voegen aan Hosts-bestanden en beschikt het over een filterfunctie om snel door grote bestanden te gaan.

“Hosts File Editor maakt een back-up van hosts file door de editing sessie”, schrijft Microsoft in een supportdocument. Wie de jongste versie van Microsoft PowerToys wil downloaden, kan terecht op de projectpagina van GitHub.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home