Nvidia lanceert opgevoerde versies van zijn RTX 40-GPU’s: de Super-reeks. Die Super-kaarten zijn sneller dan hun voorgangers en moeten niet alleen gamers ondersteunen, maar ook AI-workloads.
Nvidia kondigt op CES de GeForce RTX 40 Super-reeks aan. In normale tijden zouden we die kaarten positioneren als GPU’s voor betere prestaties voor het gamen, maar vandaag leven we niet in normale tijden. Alles moet een AI-focus hebben en zo ook deze Super-kaarten. Die bieden volgens Nvidia “de ultieme manier om AI te beleven op pc’s”. Dat is straf, want Intel beweert hetzelfde met z’n Core Ultra-processors.
Die AI-focus wordt verzorgd door de Tensor-kernen op de kaarten, samen met de Nvidia TensorRT-software. De TensorRT-LLM-bibliotheek voor Windows is een opensource-bibliotheek die inferentie met LLM’s moet accelereren met Nvidia-kaarten. Zo zou beeldgeneratie met de nieuwe Super-kaarten een stuk sneller gaan, toch vergeleken met de RTX 3080 Ti. De focus van Nvidia is erg interessant aangezien Intel zich met zijn CPU’s inferentie wil toe-eigenen. Jensen Huang is duidelijk niet akkoord met die visie, en ziet een prominente rol weggelegd voor z’n GeForce-kaarten.
Drie GPU’s
Nvidia lanceert drie nieuwe kaarten:
- De GeForce RTX 4080 Super heeft 836 AI TOPS (Tensor Operations per Second) en ondersteunt 4K-gaming met ray-tracing. De kaart moet 1,4 keer sneller zijn dan de RTX 3080 Ti. Nvidia communiceert een adviesprijs van 999 dollar. Een europrijs kennen we nog niet.
- De GeForce RTX 4070 Ti Super is gericht op gamers met een 1440p-scherm, maar kan ook 4K-resoluties aan. Voor deze GPU zal je 799 dollar betalen.
- De GeForce RTX 4070 Super is een light-versie van de Ti, maar heeft nog steeds 20 procent meer kernen dan de RTX 4070. De kaart is zo sneller dan een oudere RTX 3090 en verbruikt minder. Ze zal in de rekken liggen voor 599 dollar.
Met de GPU’s beconcurreert Nvidia de pas gelanceerde Radeon RX 7600 XT. Die GPU is goedkoper dan de RTX 4070 Super, maar zou ook heel wat AI-capaciteiten aan boord hebben. Hardware is echter maar een stukje van de vergelijking. Software-optimalisatie is belangrijker en daar heeft Nvidia dankzij z’n dominantie een streepje voor op zowel Intel als AMD. De TensorRT-LLM-bibliotheek kan daar nog flink aan bijdragen.