Nvidia lanceert piepkleine RTX A2000 voor compacte workstations

Nvidia wil AI-acceleratie en ray tracing naar een groter publiek brengen met de RTX A2000: een kleine instap-GPU die in de meest compacte workstations past.

Nvidia lanceert de RTX A2000: een instapkaart in het professionele GPU-gamma van de hardwarespecialist. De RTX A2000 combineert AI-acceleratie via Tensor cores met ray tracing en andere capaciteiten die we gewend zijn in het RTX-gamma. De kaart is echter minder krachtig dan de exemplaren die vandaag al in de line-up zitten. Nvidia wil met de A2000 RTX-capaciteiten naar het grote professionele publiek brengen.

De kaart is gericht op dagelijkse workflows van professionals. De GPU helpt daarom bij fotorealistische renderen, simulaties draaien en AI-tools accelereren. Nvidia heeft onder andere architecten en ingenieurs in gedachten als doelgroep.

Specificaties

De GPU komt met 6 GB aan GDDR6 ECC-geheugen. Onder de motorkap vind je 3.328 CUDA-kernen, Tensor-kernen van de derde generatie voor AI-acceleratie en RT-kernen van de tweede generatie voor RTX-ray tracing. De kaart is PCIe 4.0-compatibel. De RTX A2000 verbruikt slechts 70 watt aan stroom. Op papier levert de GPU meer pk’s dan bijvoorbeeld de GeForce RTX 3050. Daarmee is de kaart een capabel stuk instaphardware.

Omdat het binnenwerk relatief bescheiden is naar RTX-normen, kan Nvidia een kleine vormfactor hanteren. De GPU meet ongeveer 7 cm op 17 cm en past zo in zelfs de meest compacte workstations. Wat aansluitingen betreft voorziet Nvidia vier DisplayPort 1.4-aansluitingen.

Quadro

De RTX A2000 zou een volbloed Quadro-kaart zijn, moest Nvidia die merknaam in leven willen houden. In de nieuwe strategie van het bedrijf is echter geen plaats meer voor de Quadro-naam. Vergis je echter niet: de A2000 is exclusief op professionals gericht en dan zelfs vooral met iets grotere ondernemingen in het achterhoofd. Kleinere bedrijven of zelfstandige creatieve professionals kunnen immers met GeForce RTX en Studio-drivers aan de slag.

Hoewel de RTX A2000 een professionele kaart is, kiest Nvidia toch voor een toegankelijk prijskaartje. De adviesprijs van de GPU zal rond de 450 dollar liggen wanneer hij in oktober op de markt verschijnt. Dat zal in eerste instantie in workstations van onder andere Asus, Dell, HP en Lenovo zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home