Nvidia lanceert 8 krachtige Ampere-GPU’s voor workstations

nvidia rtx

Nvidia introduceert 8 nieuwe professionele GPU’s op maat van laptops, desktops en servers. De grafische kaarten moeten workloads van designers, ingenieurs en grafische professionals ondersteunen.

Op GTC 2021 lanceert Nvidia acht nieuwe grafische kaarten. Het gaat om GPU’s gebaseerd op de Ampere-architectuur. De nieuwe RTX-kaarten zijn perfect voor workloads waarbij ray tracing een rol speelt, en komen naar mobiele workstations, desktops en servers.

Voor de desktop

Voor desktops introduceert Nvidia de Nvidia RTX A5000 en de Nvidia RTX A4000. Die grafische kaarten zijn vrij van thermische beperkingen opgelegd in laptops en komen met maximaal 24 GB GDDR6-geheugen voor de RTX A5000. Het is mogelijk om twee GPU’s te combineren door twee GPU’s met via Nvidia Link te verbinden. De twee nieuwe grafische kaarten vervoegen de eerder geïntroduceerde RTX A6000, die de line-up aanvoert.

Nvidia RTX A4000Nvidia RTX A5000Nvidia RTX A6000
GPU-kernen6.1448.19210.752
Tensor-kernen192256336
VRAM (GDDR6)16 GB24 GB48 GB
TDP140 watt768 watt300 watt

Mobiele workstations

Voor laptops voorziet Nvidia mobiele varianten van diezelfde grafische kaarten, aangevuld met de Nvidia RTX A3000 en Nvidia RTX A2000. De versies met mobiele workstations gebruiken de laatste versie van Max-Q, waarmee de prestatie en hitteproductie van een kaart wordt geoptimaliseerd voor een gegeven chassis. De RTX A5000 voor laptops doet het met maximaal 16 GB aan GDDR6-geheugen.

Nvidia bouwt de kaarten op de recentste iteratie van zijn Ampere-architectuur. Dat betekent dat ze uitgerust zijn met de tweede generatie van ray tracing-cores en de derde generatie van Tensor-kernen. Beide zijn dubbel zo snel als hun voorgangers. Nvidia stopt ook zijn nieuwste versie van CUDA-kernen in de GPU’s.

Virtuele machines

Op maat van datacenters voorziet Nvidia tot slot de Nvidia A10 en Nvidia A16. Die gpu’s passen in het rijtje, omdat ze net als de RTX-kaarten bedoeld zijn voor professionals en niet voor traditionele dataverslindende datacenterworkloads. Ze moeten virtuele workstations aandrijven en passen zo perfect in het huidige klimaat waarin telewerk zo belangrijk is. Nvidia omkadert de nieuwe GPU’s met nieuwe versies van zijn software: Nvidia RTX Virtual Workstation (vWS) en Nvidia Virtual PC (vPC). Die software maakt het eenvoudig om de virtuele workstations uit te rollen.

De desktop-gpu’s zijn in principe aan het einde van de maand beschikbaar. Systemen met de nieuwe laptopkaarten zullen in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar verschijnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home