Nvidia voert Quadro af met introductie RTX A6000 en A40

Nvidia lanceert twee nieuwe professionele gpu’s. De Nvidia RTX A6000 moet workstations van de nodige pk’s voorzien, de A40 brengt dezelfde rekenkracht naar servers. De kaarten zijn overduidelijke incarnaties van respectievelijk Quadro en Tesla, maar die branding blijft vreemd genoeg achterwege.

De nieuwste telg in Nvidia’s Quadro-reeks is geen Quadro. De Nvidia RTX A6000 is de overduidelijke opvolger van de Nvidia Quadro RTX 8000 en Quadro RTX 6000, maar de bekende branding ontbreekt. Een verklaring voor die vreemde keuze blijft uit, al ligt ze in de lijn met het heengaan van de Tesla-merknaam voor datacenterkaarten. Voortaan zijn alle RTX-kaarten professionele kaarten, tenzij ze ‘GeForce’ in de merknaam hebben. In dat geval gaat het om kaarten voor gamers en prosumers.

Lees ook: Nvidia Quadro of GeForce in je workstation: wat is het verschil?

De RTX A6000 is gebaseerd op de Ampere-architectuur van Nvidia, waar de voorgangers nog gebouwd waren op Turing. Ampere-kaarten worden verder gebakken in Samsungfabrieken met het 8 nm-bakproces, waar Turing het moest stellen met 12 nm van TSMC.

Specificaties

Ampere is bijgevolg een enorme stap voorwaarts voor de prestaties van de gpu’s en dat is ook nu weer duidelijk. De Nvidia RTX A6000 zou in specifieke workloads dubbel zo snel presteren als de RTX8000. Dat is niet verwonderlijk: de RTX A6000 heeft 10.752 Cuda-kernen aan boord vergeleken met de 4.608 kernen in de RTX 8000. De nieuwe kaart doet het verder met 336 Tensorkernen voor AI-workloads. Dat zijn er minder dan de 576 in de RTX 8000 maar die vergelijking gaat niet helemaal op. De exemplaren in de A6000 zijn immers van een nieuwe generatie.

De kaart komt met 48 GB aan GDDR6-geheugen. Dat is opvallend, aangezien Nvidia voor sneller GDDR6X-geheugen kiest in de nieuwe GeForce-kaarten. Vermoedelijk maakt Nvidia die keuze omdat GDDR6X nog niet beschikbaar is met de juiste specificaties in een 48 GB-pakket. De A6000 is misschien geen Quadrokaart in naam maar wel in ziel, dus heeft het geheugen ECC-capaciteiten.

Workstationwerkpaard

De kaart is logischerwijze compatibel met PCIe4.0: die nieuwe standaard laat dubbel zo snelle communicatie toe tussen de gpu en de rest van het systeem wat impliceert dat je datasets sneller kan inladen. Welke impact deze stevige specificaties precies hebben op de rekenkracht van de gpu, weten we nog niet. Nvidia communiceert daarover voorlopig nog geen cijfers.

Lees ook: HP Z8 review: koel werkpaard voor wie weet wat hij wil

De Nvidia RTX A6000 is op en top een workstationkaart. De gpu is met andere woorden geschikt voor CAD-designers, grafische specialisten, maar ook machine learning- en AI-experts en analytics-professionals. Het RTX-label geeft verder aan dat real time raytracing een stokpaardje van de chip blijft. Nvidia verwacht dat de gpu tegen begin volgend jaar in systemen van onder andere HP, Lenovo en Dell zit. Los zal de kaart al eind december beschikbaar zijn.

Variant voor servers

De chipspecialist kondigt de RTX A6000 aan samen met de A40. Die kaart zou onder de Tesla-branding vallen, moest Nvidia Tesla niet hebben afgevoerd met de introductie van Ampere. De A40 is eenvoudig gesteld de A6000 in een andere behuizing. De kaart heeft vrijwel exact dezelfde specificaties maar komt niet met actieve koeling aangezien de luchtstroom in serverbehuizingen vanzelf al voldoende moet zijn. De chip biedt dezelfde mogelijkheden als de A6000 maar dan in het datacenter.

Sinds de lancering van Ampere zijn Nvidia’s gpu’s geschikter voor virtualisatie. Dat maakt het eenvoudiger om de A40 in te zetten in virtuele machines en zelfs de capaciteiten van de chip op te splitsen over meerdere VM’s (of te combineren voor meer pk’s). Die mogelijkheid introduceerde Nvidia samen met de A100-gpu. Cisco, Dell, Fujitsu, HPE en Lenovo plannen onder andere al systemen met de nieuwe gpu te lanceren.

De Nvidia A40 moet begin volgend jaar in nieuwe systemen zitten. Over adviesprijzen verklapte Nvidia voor beide kaarten nog niets.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home