NUC Compute Element moet modulaire computers popular maken

Twee maanden na de begrafenis van de Compute Card pakt Intel uit met een nieuwe poging om modulaire computers te lanceren: het NUC Compute Element.

Intel wil dolgraag dat modulaire computers een ding worden, maar slaagt er niet in het concept op een goede manier te lanceren. Twee maanden geleden werd de Compute Card nog afgevoerd. Vandaag kondigt Intel een opvolger aan. Het NUC Compute Element moet fabrikanten bekoren waar de Compute Card faalde.

Hardware

De Compute Card was naar verluidt niet flexibel genoeg. De NUC-variant brengt daar verandering in, wat het meest zichtbaar is aan de grote aansluiting. Aan de hand daarvan moet het eenvoudig zijn om het ding in daarop voorziene laptops, schermen of andere stukken hardware te schuiven. De nieuwe kaart bevat cpu, geheugen en opslag. De processor kan geconfigureerd worden van een Celeron of Pentium Gold tot een Core i3 of Core i5. Het TDP is configureerbaar, en de over kracht van de koeling kan de bouwer van de hardware waar het onderdeel in moet komen, beslissen.

De voetafdruk van het NUC Compute Element is volgens Intel kleiner dan die van de Compute Card. Het ding oogt meer als een stuk interne hardware en dat moet het aantrekkelijker maken. Het is de bedoeling dat OEM’s tal van toestellen ontwikkelen waaruit de ingewanden gewisseld kunnen worden door enkel het NUC Compute Element te switchen. Een goed idee in theorie, met een aantal praktische beperkingen.

Voor- en nadelen

Om te beginnen is het hele concept natuurlijk gericht op laptops, schermen en andere toestellen met beperkte ruimte voor rekenkacht aan de binnenkant. In een desktop heeft het element geen zaken, aangezien je daar gewoon zelf de hardware wisselt. Het idee achter het modulaire concept is dat het chassis, het toetsenbord, de aansluitingen, het scherm… van je laptop langer actueel blijft dan de hardware aan de binnenkant. In dat opzicht is het interessant om enkel de rekenkracht een upgrade te geven, zonder het hele toestel naar de vuilbak te verwijzen.

Interessant, maar natuurlijk vooral voor Intel. Een OEM vindt het ongetwijfeld geen ramp dat een totaal toestel deel uitmaakt van een refresh-cyclus, in de plaats van enkel de onderdelen die Intel voorziet. Daar komt bij dat het Compute Card-fiasco heeft ingehakt op de betrouwbaarheid. Een tweede generatie van de kaart kwam er nooit. Het modulaire concept is doodgeboren wanneer je niet kan rekenen op upgrades enkele jaren na de lancering. Dat is het de hele bestaansreden van de modulaire hardware.

Intel wil het NUC Compute Element in eerste instantie lanceren als onderdeel van laptops voor de educatieve sector. Vanaf volgend jaar verschijnt de spirituele opvolger van de Compute Card op de markt.

Gerelateerd: Intel begraaft modulaire Compute Card

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home