Nieuwe Windows-updates breken startmenu en zoekfunctie opnieuw

windows 10

Het lijkt de laatste tijd maar niet te willen lukken met Microsofts updates. Nieuwe cumulatieve update voor Windows 10 1903 maken bij sommige gebruikers het startmenu en de zoekfunctie van Windows stuk. Opnieuw.

Het is nog geen maand geleden dat we schreven over een update voor Windows 10 1903, beter bekend als de Mei 2019 Update, die de zoekfunctie stuk maakte, gevolgd door eentje die het startmenu onderuit haalde, of het gebeurt alweer opnieuw.

Zoekfunctie

Microsoft loste op 26 september de cumulatieve update KB4517211. Dat is een optionele kwaliteitsupdate die Windows 10 1903 updatet naar build 18362.387. Sommige gebruikers die deze update installeerden, melden nu evenwel dat de zoekfunctie niet langer werkt, zo schrijft Windows Latest.

De zoekfunctie toont geen resultaten of start in sommige gevallen zelfs gewoon niet op. Microsoft heeft de bug nog niet officieel erkend, maar verschillende gebruikers klagen over het probleem via Microsofts forum en Feedback Hub.

VMware Workstation Pro

Dezelfde update zorgt ook voor problemen met de virtualisatiesoftware Workstation Pro van VMware. De software start niet meer op nadat de update werd geïnstalleerd en geeft een foutmelding. Ook dit probleem werd nog niet door Microsoft erkend.

Volgens getroffen gebruikers is de enige oplossing voor beide problemen om de cumulatieve Windows-update voorlopig opnieuw te verwijderen.

Startmenu

Voor het weekend maakte Microsoft ook de verplichte security-update KB4524147 beschikbaar. Dat is een noodpatch voor een zero-daylek in Internet Explorer, die ook enkele bugfixes bevat. Deze update brengt Windows 10 1903 naar build 18362.388.

Sommige gebruikers die de update reeds installeerden, melden dat hun startmenu sindsdien niet langer werkt, aldus Neowin. Het is niet duidelijk hoe wijdverspreid het probleem is. Gebruikers die getroffen zijn, kunnen de update best weer terugdraaien of – indien ze de technische kennis hebben – het startmenu opnieuw installeren via PowerShell.

Met Microsofts Patch Tuesday voor de deur, bestaat de kans dat de problemen met deze cumulatieve updates in de volgende patchronde worden aangepakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home