Nieuwe Windows-update maakt zoekfunctie stuk

windows 10

De recentste update van Microsoft voor Windows 10 zorgde al voor problemen met het cpu-gebruik, maar blijkt bij verschillende gebruikers nu ook de zoekfunctie kapot te maken.

Microsoft beleeft een zoveelste akkefietje met de recentste cumulatieve update voor Windows 10. KB4512941 maakte systemen van verschillende gebruikers al onbruikbaar door tot 40 procent van de beschikbare processorkracht te alloceren voor een vastgelopen Cortana-proces. Die bug zat in de officiële update, ook al hadden verschillende Insiders hem gerapporteerd. Het processorprobleem blijkt nu niet het enige defect in de update te zijn. Windows 10-gebruikers rapporteren intussen dat de zoekfunctie in Windows 10 voor hen is gestopt met werken.

Beide bugs lijken samen te hangen aangezien ze rond de zoekcapaciteiten van het OS draaien. Wie getroffen is door de tweede bug krijgt wanneer hij klikt op het vergrootglas een zwart scherm te zien. Volgens Techradar liggen de update en de Policies of register-entries die bepalen hoe de zoekfunctie en Bing samenwerken aan de basis van de bug.

Niet installeren

Microsoft communiceerde nog niet over een workaround en ook van een patch is geen sprake. Word je getroffen door dit nieuwe probleem (of het hoge cpu-verbruik), dan is de enige optie voorlopig om de update te verwijderen. Dat kan je doen zonder je slecht te voelen: KB4512941 heeft geen beveiligingsfuncties aan boord.

Hoewel de problemen slechts een minderheid lijken te treffen, komt Microsoft alweer niet al te best uit het hele verhaal. Terwijl keer op keer blijkt hoe belangrijk het is om snel te updaten om hackers te snel af te zijn, zorgen bugs in updates ervoor dat mensen net argwaan krijgen en liefst enkele weken wachten alvorens de nieuwste ‘verbeteringen’ van Microsoft door te voeren.

Dat het deze keer niet om een beveiligingsupdate gaat, doet weinig aan die perceptie. Het is verre van de eerste keer dat Microsoft een update uitrolt die voor problemen blijkt te zorgen. Ondanks de commentaar lijkt de Windowsbouwer er niet in te slagen zijn update-procedures verder op punt te stellen.

Gerelateerd: Microsoft lanceerde Windows 10-update met bugs ondanks feedback

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home