Nieuwe versie van Parallels ondersteunt Windows 10 op M1-Mac

Parallels ondersteunt voortaan Windows 10 op de ARM-Macs van Apple. De ondersteuning komt wel met belangrijke beperkingen.

Wie een MacBook met Apple M1-chip heeft, kan binnenkort toch Windows 10 draaien op het toestel met dank aan Parallels. Parallels Desktop 16.5 ondersteunt M1 Macs en de Windows 10 ARM Insider Preview. De ondersteuning komt dus met een belangrijke voorwaarde: je draait geen finale versie van Windows 10 en bovendien gaat het niet om de standaard x86-versie.

Windows 10 ARM kan ook overweg met x86-toepassingen door ze te emuleren, al zorgt dat voor een negatieve impact op de prestaties vergeleken met een klassiek Windowssysteem. Parallels claimt dat Windows 10 via zijn oplossing voor de Mac aan native snelheden op de hardware draait, waardoor de extra emulatie van x86-toepassingen in theorie geen bijkomende hinder ondervindt.

Praktische oplossing

De oplossing is niet perfect, maar geeft eigenaars van een M1-MacBook wel een ietwat praktische optie om een broodnodige Windows 10-toepassingen op hun toestel te draaien. Hoewel veel x86-Mac-toepassingen via Rosetta eenvoudig vertaald werden naar ARM, was dat niet het geval voor Parallels. De ingenieurs van het bedrijf moesten zelf hun virtualisatietool compatibel maken met de nieuwe architectuur.

Parallels claimt dat de prestaties van Windows 10 op de M1-chip uitstekend zijn. De ARM-processor heeft krachtige ingebouwde grafische capaciteiten aan boord en daar kunnen ook Windows-toepassingen beroep op doen. Volgens de softwarebouwer ondersteunt de combinatie zelfs eenvoudige spellen. Bovendien zou de virtualisatie efficiënter en zuiniger zijn vergeleken met x86-Macs.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home