Modulaire Framework-laptop voortaan beschikbaar in België

Ook in België kan je voortaan de modulaire laptops van Framework bestellen, met bijpassende toetsenbordindeling.

Ook in België kan je nu een Framework Laptop 13 en Framework Laptop 16 bestellen. De toestellen zijn beschikbaar met een Belgische toetsenbordindeling. Nederlanders konden de modulaire laptop eerder al aan hun winkelkarretje toevoegen. In totaal ondersteunt Framework nu twaalf landen, waaronder ook buurlanden Frankrijk, Duitsland en het VK.

Modulaire laptop

Begin dit jaar lanceerde start-up Framework een veelbelovend concept: een modulaire laptop. De Framework Laptop 13 en 16 zijn toestellen die fysiek op het niveau van een moderne laptop zitten, maar binnenin meer vrijheid bieden. Vergelijk het concept met dat van de Fairphone: individuele componenten zijn niet aan elkaar gesoldeerd of geplakt, maar kan je eenvoudig vervangen wanneer ze ver versleten of gedateerd zijn.

lees ook

Framework lanceert binnenkort modulaire, eenvoudig herstelbare laptop

Onder andere het scherm, de schermranden, de aansluitingen, de wifikaart, het toetsenbord, batterij, opslag en RAM zijn modulair. Op termijn wil Framework daar ook nog moederbord en CPU aan toevoegen. Het bedrijf kiest voor die aanpak uit ecologische overwegingen: wanneer je een laptop zoals een desktop kan upgraden, blijft die langer adequaat en smijt je het toestel dus minder snel weg.

Raptor Lake

Bij lancering waren de toestellen beschikbaar met Intel-CPU’s van de elfde generatie. Simultaan met de beschikbaarheid in België kondigt Framework compatibiliteit met CPU’s van de recentste dertiende generatie aan. Ook AMD-varianten zijn beschikbaar.

De repareerbaarheid is een troef, en niet alleen wat duurzaamheid betreft. In een bedrijfscontext zien we ook een grote meerwaarde in toestellen waar je componenten naar believen kan uitwisselen. De keerzijde is het bedrijf zelf: Framework is een start-up. Of componenten echt op lange termijn beschikbaar blijven voor reparaties en upgrades, hangt af van het succes van dit kleine en onbewezen bedrijfje.

Prijs en beschikbaarheid

De Intel-modellen van de laptop zijn per direct beschikbaar. Wanneer een laptop met Raptor Lake zo licht mogelijk configureren (Core i5, 8 GB RAM, 250 GB SSD, 2x USB-C, 1 x USB-A en 1 x HDMI), dan komen we op een prijs van 1.109 euro inclusief btw. Voor dat geld moeten we de componenten wel nog zelf in elkaar klikken. Ook lader en besturingssysteem bestellen we er niet bij.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home