Microsofts nieuwe Surface-generatie lekt voor lancering

Surface ARM
Microsoft lanceert een door ARM aangedreven Surface.

Microsofts nieuwe generatie Surface-apparaten lijkt nagenoeg volledig te zijn gelekt, amper twee dagen voor de officiële onthulling. Gerenommeerd lekker Evan Blass deelde maandagavond een reeks afbeeldingen op Twitter.

Evan Blass deelde meer bepaald afbeeldingen van wat volgens hem de nieuwe Surface Pro 7, Surface Laptop 3 (13 en 15 inch) en een nieuwe ARM-aangedreven 2-in-1 zijn. Blass heeft een jarenlange reputatie als lekker en zit er zelden of nooit naast.

Surface Pro 7

De gelekte afbeeldingen van de Surface Pro 7 geven alvast één belangrijk detail prijs: het apparaat wordt eindelijk met een USB-C-poort uitgerust. Of het om Thunderbolt 3 dan wel klassieke USB 3.1 (of 3.2) gaat, kunnen we evenwel niet afleiden.

Verder is het aannemelijk dat de Surface Pro 7 op de nieuwe tiende generatie Intel-processors draait en zijn er geruchten dat Microsoft mogelijk een nieuwe Surface Pen introduceert, die draadloos kan opladen.

Surface Laptop 3

De Surface Laptop 3 komt in twee varianten: 13 inch en 15 inch. Volgens de geruchten zou Microsoft voor het eerst ook opteren om AMD-processors te gebruiken. Of dat voor de hele lijn geldt, dan wel specifieke modellen, is niet bekend.

Het is niet helemaal duidelijk op de gelekte beelden, maar er is sprake dat Microsoft de Alcantara-afwerking van het toetsenbord achterwege laat. Onze indruk is alvast dat dit gerucht lijkt te kloppen. Het geeft de laptop een professioneler uiterlijk, dat wellicht meer aanspreekt op de zakelijke markt.

Een ander gerucht is dat Microsoft verwijderbare SSD’s als optie zou toevoegen. Dat kunnen we niet bevestigen op basis van de afbeeldingen, maar ook zo’n optie zou de Surface Laptop aantrekkelijker maken voor zakelijke gebruikers.

ARM Surface

Het gerucht dat Microsoft aan een ARM-aangedreven 2-in-1 werkt doet ondertussen al maanden de ronde en wordt nu ook door het lek van Blass ondersteund.

Microsoft experimenteerde in het verleden al eens met ARM in de vorm van de Nvidia Tegra-chips in de Surface RT en Surface 2, maar zou nu kiezen voor een samenwerking met Qualcomm. Het nieuwe toestel zal naar verwachting draaien op de Snapdragon 8cx.

Windows 10 op ARM lijkt meer potentieel te hebben dan Windows RT destijds, maar de adoptie bij fabrikanten blijft voorlopig laag. Net zoals het met de Intel-gebaseerde Surface een maatstaf voor een nieuwe productcategorie heeft gezet, kan Microsoft nu hetzelfde doen voor Windows-apparaten op ARM.

De gelekte beelden van Blass indiceren dat het ARM-toestel een dunnere variant op de Surface Pro is, met smallere bezels en niet één, maar twee USB-C-poorten.

Dual-screen Surface

Blass maakt ten slotte nog melding van een ‘dual-screen Surface’, zonder daar beelden van te delen. Over zo’n toestel doen ondertussen al maanden geruchten de ronde en de kans is groot dat we ook daar eindelijk meer over te horen krijgen tijdens Microsofts aankomende hardware-event. Dat vindt plaats in New York op woensdag 2 oktober.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home