‘Microsoft wil Windows 11 enkel nog op SSD’s’

harde schijf

Microsoft wil af van de harde schijf als primaire drive voor Windows 11-systemen. Volgend jaar al zouden fabrikanten verplicht voor SSD’s moeten kiezen.

Ondanks de erg strikte systeemvereisten voor Windows 11 laat Microsoft op dit moment nog installaties toe op harde schijven. Dat kan binnenkort veranderen. Tom’s Hardware weet op gezag van Trendfocus dat de Windows-bouwer vanaf 2023 niet meer wil dat fabrikanten toestellen uitbrengen met een klassieke HDD als primaire schijf. Daarmee lijkt de harde schijf eindelijk officieel gedegradeerd te worden tot een puur opslagmedium.

Momenteel eist Microsoft 64 GB aan opslag voor Windows 11, maar rept het niet over de kwaliteit van die opslag. Dat SSD’s verplicht worden, is niet zo verwonderlijk. SSD’s zijn veel sneller dan HDD’s, zowel sequentieel als voor random IOPS. Dat maakt de drives veel geschikter om een besturingssysteem op te draaien. Geen specificatie heeft een grotere impact op de voelbare prestaties van een laptop in dagelijks gebruik dan de keuze van een SSD boven een HDD.

Al bij al verandert de verplichting niet zo veel, als ze er in 2023 inderdaad zou komen. De gebruikservaring van een laptop of desktop met een HDD als primaire schijf is zo slecht vergeleken met wat we vandaag gewend zijn, dat je al sadomasochistische trekjes moet hebben om zo’n toestel aan te kopen.

HDD’s voor budgetmachines

In de praktijk houden sommige fabrikanten nog wel van toestellen met HDD’s aan de absolute onderkant van hun portfolio. De prijs per gigabyte is immers een stuk lager. Een HDD maakt het mogelijk om een absolute instaplaptop te bouwen met 1 TB aan opslag, waar voor datzelfde budget een SSD eerder een capaciteit van 256 GB zou hebben. Voor een niche die graag veel op een trage laptop propt, kan dat interessant zijn, al vermoeden we dat de opslagcapaciteit vooral dient om mensen te overtuigen die niet goed weten wat SSD of HDD überhaupt betekenen.

Het is logisch dat Microsoft van zijn kant af wil van HDD’s. Goedkope computers met Windows 11 en een harde schijf leveren een vreselijke Windows-ervaring. Dat is de schuld van de fabrikant, maar wordt door gebruikers zonder kennis van zake al snel als een Windows-probleem afgedaan.

Of de HDD in 2023 effectief uit nieuwe toestellen zal verdwijnen, blijft afwachten. Wij hopen in ieder geval dat laptops en desktops met HDD’s als systeemdrive ook vandaag al niet meer op je radar staan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home