Microsoft wil weten welke versie van Office je gebruikt

microsoft 365
Bron: Microsoft

Een update moet speuren naar verouderde Office-versies op Windows-apparaten. Hoe Microsoft die data verzamelt, is echter een mysterie.

Microsoft rolt update KB5021751 uit voor Windows 11 en Windows 10. Een update die niets toevoegt op vlak van functionaliteit en beveiliging, maar informatie moet bezorgen aan het moederbedrijf over welke Office-versies Windows-gebruikers geïnstalleerd hebben. Het wil vooral te weten komen wie nog een verouderde versie van de suite gebruikt.

Office-versies die in het vizier staan zijn Office 2007, Office 2010 en Office 2013. De eerste twee versies worden sinds 2020 al niet meer ondersteund, voor Office 2013 zet Microsoft de ondersteuning op 11 april stop. Dat houdt menig Windows-gebruiker niet tegen om verouderde versies toch te blijven doorgebruiken, met alle beveiligingsrisico’s van dien.

lees ook

Microsoft schrapt merknaam Office voor Microsoft 365

Geen info over dataverzameling

Microsoft is zeer schaars met informatie over de update. Zo is het nog onduidelijk welke data de update zal verzamelen over je apparaat, hoe die gegevens opgevraagd en gecommuniceerd worden aan Microsoft en wat er in Redmond met je gebruikersdata zal gebeuren. Het enige dat we mogen weten is dat de update getest is op virussen en er geen zou mogen bevatten. Wat een opluchting.

Update KB5021751 zal automatisch installeren wanneer je je pc herstart, als je automatische updates hebt ingeschakeld. Het trackertje dat Microsoft op je apparaat achterlaat, draait op de achtergrond en je zou als gebruiker niet mogen merken dat het actief is.

Wie het toch maar niets vindt dat Microsoft zit rond te neuzen, kan zich uitschrijven voor automatische updates via de update-instellingen waar je updates tot vijf weken lang kan uitstellen. Dit kan er wel voor zorgen dat je latere updates die wel nuttig zijn ook misloopt. Automatische updates uitschakelen is dus op eigen risico.

windows updates uitstellen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home