Microsoft stopt ondersteuning voor Office 2010: wat zijn je opties?

Microsoft Office

Microsoft Office 2010 heeft zijn laatste updates gekregen. Wie veilig wil blijven, kiest volgens Microsoft best voor Office 365. Ook een on-premises-alternatief blijft beschikbaar.

Tien jaar na de lancering stopt Microsoft met de ondersteuning voor Office 2010. Dat betekent dat de kantoorsuite deze week haar laatste updates heeft gekregen. Eventuele nieuwe beveiligingsproblemen zullen geen patch meer krijgen. Wie Office 2010 gebruikt, loopt zo na verloop van tijd steeds meer risico al is het probleem minder groot dan bij de afloop van de ondersteuning voor Windows 7. Microsoft deelde vanaf de introductie van Office 2010 mee dat support een decennium lang zou lopen en houdt dus woord.

Het bedrijf zou heel graag hebben dat Office 2010-gebruikers overstappen naar Microsoft 365 (voorheen Office 365). Microsoft ziet dat abonnementsmodel als de ultieme versie van Office, vermoedelijk deels omdat het financiële model ervan op de lange termijn een stuk interessanter is voor Redmond. Toch bestaat er nog een traditionele versie van Office die je tot in de eeuwigheid kan kopen na een eenmalige betaling: Office 2019. Microsoft zet die versie opzettelijk niet te veel in de kijker en benadrukt dat de versie geen functie-updates krijgt. Enkel de beveiliging blijft up to date.

Alternatieven

Wie even risico wil nemen, kan wachten tot de tweede helft van 2021. Dan brengt Microsoft een nieuwe standalone-versie van Office uit. Weet wel dat het nooit een goed idee is om niet ondersteunde software te blijven gebruiken. Extra voorzichtigheid is geboden, zeker wanneer je ook externe bestanden wil openen. Je hoeft natuurlijk niet binnen het Microsoft-ecosysteem te blijven. LibreOffice biedt een gratis opensource-alternatief met heel wat vergelijkbare functionaliteit. De software ziet er iets oubolliger uit vergeleken met de huidige versie van Office, maar wie van de 2010-editie komt, zal daar vermoedelijk geen probleem van maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home