Microsoft stopt volwaardige Linux-kernel in Windows 10

linux-windows10

Microsoft heeft de laatste jaren heel wat inspanningen geleverd om Linux-ontwikkelaars naar zich toe te trekken. Op Build kondigt het de volgende stap aan, met de toevoeging van een volwaardige Linux-kernel in Windows 10.

Van het toevoegen van de Bash-shell en native OpenSSH in Windows 10, tot zelfs het aanbieden van Ubuntu, SUSE Linux en Fedora in de Windows Store: Microsoft doet er alles aan om Linux-ontwikkelaars te paaien en gaat nu nog een stapje verder. Vanaf deze zomer voegt het een volwaardige Linux-kernel toe aan Windows 10.

“Te beginnen met Windows Insiders-builds deze zomer, zullen we een in eigen beheer ontwikkelde Linux-kernel toevoegen om de nieuwste versie van het Windows Subsystem voor Linux (WSL) te ondersteunen”, schrijft Microsofts Jack Hammons in een blogpost. De kernel zal telkens op de meest recente long-term stable release van Linux steunen, te beginnen met versie 4.19, en worden geüpdatet via Windows Update.

Betere prestaties

Hoewel Microsoft nu al enkele jaren met Linux flirt, is het een belangrijke stap dat voor het eerst een volwaardige Linux-kernel in het Windows-OS wordt geïntegreerd. Voor ontwikkelaars betekent het dat de prestaties van WSL, de Linux-omgeving in Windows, er drastisch op vooruit zouden moeten gaan. Bovendien blijft de kernel volledig opensource, waardoor ontwikkelaars hun eigen WSL-kernel kunnen creëren en aanpassingen toevoegen.

Gezien de timing is het waarschijnlijk dat de Linux-kernel al in de feature-update van dit najaar, Windows 10 19H2, officieel zijn opwachting maakt. Microsoft kondigde daarnaast ook een nieuwe Windows Terminal aan, die de centrale locatie moet worden voor toegang tot Cmd, PowerShell en WSL.

Ontdek al het nieuws vanop Microsoft Build 2019

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home