Microsoft stopt ondersteuning oude Computer Browser en andere protocollen in Windows

Windows 11

Microsoft stopt de ondersteuning voor een aantal verouderde functies en technologieën in Windows. Het gaat vooral om services uit een ander tijdperk, die in toekomstige updates zullen verdwijnen.

Microsoft voegt niet alleen functies toe aan Windows, van tijd tot tijd verwijdert het ook functionaliteit. Dat gebeurt gestaag, aangezien Microsoft achterwaartse compatibiliteit doorgaans hoog in het vaandel draagt. Op een bepaald moment is technologie echter te verouderd om nog ondersteuning te bieden. In dat geval stopt Microsoft de ontwikkeling en worden de functies afgeschreven.

Afgeschreven

Afgeschreven functies krijgen geen updates meer, en worden niet meer in toekomstige versies van Windows verwerkt. Na verloop van tijd worden de functies dus effectief uit Windows verwijderd, al is het niet altijd even duidelijk wanneer dat precies gebeurt. Deze maand gaan drie capaciteiten op de schop:

  • De Computer Browser: dit is een service met bijhorende driver die dateert uit het Windows NT-tijdperk. Standaard werden beiden al uitgeschakeld in Windows, maar nu stopt Microsoft er dus finaal mee. Verwar de Computer Browser niet met de internetbrowser: Microsoft is niet van plan om Edge minder agressief op te dringen.
  • De Webclient (WebDAV) Service: deze service omvat extensies van het HTTP-protocol waarmee gebruikers externe netwerkmappen alsnog over het internet konden toevoegen als netwerkdrives. Zo bleef een netwerkmap beschikbaar ook buiten het lokale netwerk. Ook deze functie is niet meer relevant vandaag. WebDAV is standaard uitgeschakeld en zal verdwijnen.
  • Remote Mailslots: dit is een obscuurder communicatieprotocol dat dateert uit het MS-DOS-tijdperk en volgens Microsoft gedateerd, simpel, onbetrouwbaar en onveilig is. Reden genoeg dus om het af te voeren.

Het aantal functies dat op pensioen moet, is deze maand al bij al beperkt. In september bleek nog dat WordPad op de lijst van afgeschreven functionaliteit terecht kwam. Het verdwijnen van die tool zal vermoedelijk een iets grotere impact hebben dan bij bovenstaande functies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home