Microsoft start met uitrol grote Windows 10 21H1-update

windows 10

Microsoft start voorzichtig met de automatische uitrol van de volgende grote Windows 10-update: 20H1. Die update heeft al bij al maar heel weinig nieuwe functies aan boord.

Microsoft is gestart met de uitrol van de nieuwe feature-update voor Windows 10: 21H1. Na een uitgebreide testperiode wil de softwarereus de update nu naar zoveel mogelijk toestellen krijgen, al is 21H1 in eerste instantie slechts beperkt beschikbaar. De trage automatische uitrol heeft als doel om de machine learning-algoritmes van Microsoft te trainen. Daarmee wil Redmond snel probleemhardware ontdekken, zodat 21H1 exclusief wordt uitgerold naar toestellen en configuraties die er zeker mee overweg kunnen.

Beperkte nieuwe functies

Windows 10 21H1 is niet bepaald een boeiende functie-update. Zoals we eerder al schreven, is het één van de flauwste updates die Windows in lange tijd heeft gezien. Normaal brengen de halfjaarlijkse grote updates een heleboel zichtbare vernieuwingen voor Windows 10 met zich mee, maar deze keer focus Microsoft zich duidelijk op stabiliteit.

Er zijn wel enkele nieuwe capaciteiten:

  • Windows Hello ondersteunt meerdere camera’s. Als je een externe webcam het Windows Hello-functionaliteit hebt (zoals bijvoorbeeld in een extern scherm), dan zal Windows 10 die voortaan prioriteit geven boven de ingebouwde camera.
  • Microsoft Defender Application Guard wordt verbeterd. Zo wordt het sneller om bestanden te openen terwijl Application Guard beveiligingsrisico’s inschat.
  • Windows Management Instrumentation Group Policy Service (WMI GPSVC) krijgt enkele updates die telewerk beter ondersteunen. Wijzigingen worden nu sneller doorgevoerd.
  • De beveiliging van een heleboel Windows-componenten worden verbeterd, al telt dat niet helemaal mee als een 21H1-functie. Beveiligingsupdates komen traditioneel immers op de eerste dinsdag van de maand binnen, ongeacht de versie van Windows die je draait.

Geduld

Wie een compatibel toestel heeft, ziet de update binnenkort automatisch verschijnen. Ongeduldig? Dan kan je zelf naar Windows Update gaan en manueel op updates zoeken. Zo kan je 21H1 zelf selecteren en de uitrol forceren. Langs de andere kant is het geen slecht idee om wat geduld uit te oefenen. Traditioneel brengen grote Windows-updates voor een minderheid van toestellen problemen met zich mee. De kat uit de boom kijken tot die problemen geïdentificeerd en opgelost zijn, kan dus geen kwaad.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home