Microsoft PowerToys laat je kleine interactieve app-vensters maken met Crop and Lock

Microsoft PowerToys

Microsoft breidt PowerToys uit met Crop and Lock. Dat is een nieuwe functie waarbij je een selectie van een applicatievenster kan maken, waarna je enkel die selectie te zien krijgt in een nieuw venster.

Microsoft sopt Crop and Lock in PowerToys. Dat is een geavanceerd systeem om vensters te schalen. Je kan een venster in Windows wel vergroten of verkleinen, maar dat venster geeft in principe steeds de volledig inhoud van een toepassing weer. Met Crop and Lock duid je in feite aan welk stuk van een app je effectief wil zien, en komt dat stuk in een klein venstertje terecht.

Crop and Lock zit in PowerToys. PowerToys is een applicatie van Microsoft waarmee je de standaardfunctionaliteit van Windows uitbreidt met enkele handige capaciteiten gericht op meer ervaren gebruikers. Zo kan je bijvoorbeeld snel afbeeldingen van formaat veranderen, of op een geavanceerde manier bestanden in bulk een nieuwe naam geven. Je vindt PowerToys in de Store.

Twee opties

De nieuwe Crop and Lock-functionaliteit bestaat in twee smaakjes: Thumbnail en Reparent. Een Thumbnail kan je best zien als een live feed van een relevant stukje van een applicatievenster en is niet interactief. Een Reparent-venstertje is dat wel, maar is mogelijk niet compatibel met alle toepassingen. Ironisch genoeg leveren UWP-apps volgens Microsoft zelf problemen op.

Heb je de nieuwste versie van PowerToys geïnstalleerd, dan kan je een Thumbnail-venster maken via Windows + Ctrl + Shift + T. Voor een Reparent-venstertje kiest je Windows + Ctrl + Shift + R. Voor je de snelkoppeling gebruikt, moet je het relevante venster actief naar de voorgrond brengen. De functionaliteit is bijvoorbeeld handig wanneer je iets in het oog wil houden op de achtergrond, zoals de vooruitgang van een download, zonder dat je het hele relevante programma moet openzetten.

De update is beschikbaar voor wie PowerToys via GitHub heeft, maar in de Store lijkt de nieuwe functionaliteit vooralsnog niet voor iedereen doorgevoerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home