Microsoft misbruikt Windows-update om Office-webapplicaties te installeren

Microsoft

Nietsvermoedende  Windows 10-gebruikers worden na een update getrakteerd op webapps van Office in hun startmenu. Microsoft installeert die webapplicaties ongevraagd en zonder waarschuwing.

Microsoft ramt progressive web apps (PWA’s) van Office door de strot van Windows 10-gebruikers. Als onderdeel van een update verschijnen de PWA’s in het startmenu van gebruikers. De installatie lijkt onderdeel van een test, aangezien niet iedereen de toepassingen krijgt. De situatie is opvallend aangezien het in essentie om pure ongevraagde reclame gaat binnen een betaald product.

Volgens gebruikers gaat het om apps van Excel, Outlook, Word en PowerPoint. PWA’s zijn lichte toepassingen die er uitzien als klassieke applicaties, maar eigenlijk via de browser werken. Zo open je bijvoorbeeld Word Online in een eigen toepassingsvenster, al gaat het in de achtergrond nog steeds om Microsoft Edge. Dat mag je heel letterlijk nemen: ook wanneer je een andere standaardbrowser instelde, openen de PWA’s via Edge.

Vertrouwensbreuk

De hele situatie is hallucinant. Vorig jaar veroorzaakte Microsoft meer problemen met zijn verplichte Windows-updates dan het oploste. Nieuwe bugs in het startmenu, met de zoekfunctie of het geluid waren schering en inslag en op een bepaald moment hebben gebruikers zelfs bestanden verloren. Microsoft claimt dat verplichte updates noodzakelijk zijn om systemen veilig te houden en heeft daarin een punt. Enkel een strikt updatebeleid beschermt tegen de nieuwste dreigingen en als Microsoft de updates niet zou doorduwen, kan je er vanop aan dat de meeste gebruikers ze permanent zouden uitstellen.

De veiligheidsredenering gaat echter niet op wanneer Microsoft de updates misbruikt om reclame naar de systemen van gebruikers te versluizen. Ongevraagde PWA’s zijn immers niet meer dan dat: reclame voor Office 365. Office is geen onderdeel van Windows 10 en het is niet aan Microsoft om met een update snelkoppelingen toe te voegen. Windows 10-gebruikers hebben immers betaald voor hun systemen. Waarom Microsoft denkt dat het een goed idee is om het OS als een reclamebord voor zijn andere software te gebruiken, is volledig onduidelijk. Het doet bovendien af aan het al beperkte vertrouwen in Windows-updates, wat de veiligheid niet ten goede komt.

Update 20/10 9u: Microsoft spreekt van een bug en draait de migratie terug. Klik hier voor meer informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home