Microsoft maakt zoekfunctie in Windows 10 nog maar eens stuk

Wie op een zwart vak getrakteerd wordt tijdens het zoeken in Windows 10, is niet alleen. Het probleem treft gebruikers wereldwijd, zowel voor online- als lokale zoekopdrachten.

De zoekfunctie in Windows 10 is weer eens kapot. Deze keer lijkt de fout echter niet gebonden aan een specifieke update. Gebruikers van Windows 10 wereldwijd rapporteren het probleem, waaronder ook wijzelf. Wie probeert te zoeken via het vergrootglas in de taakbalk of door te typen met het startmenu open, krijgt een zwart scherm in de plaats van resultaten te zien. Je systeem opnieuw opstarten, heeft geen effect.

Reboot helpt misschien

Microsoft claimt dat het probleem intussen verholpen is en een reboot wel helpt, maar in onze tests blijft het probleem voortduren. De bug is erg vervelend voor wie gewend is bestanden en applicaties te openen via de zoekfunctie, en nu plots manueel door de krochten van zijn of haar systeem moet gaan speuren.

De integratie met Bing zou aan de basis liggen van het euvel. Zoeken kan immers ook online, al suggereert het marktaandeel van ongeveer 5,6 procent van Bing dat die functie niet echt als essentieel wordt gezien in ons land. Wie niet wil wachten op een werkende oplossing van Microsoft, kan het probleem zelf oplossen door de integratie uit te schakelen.

Manuele oplossing

Dat doe je via het register. Open Regedit en navigeer naar HKEY_CURRENT_USER > SOFTWARE > Microsoft > Windows > CurrentVersion > Search. Klik rechts in het lege veld bij de registerwaarde en voeg een D-WORD (32-bit)-waarde toe. Die noem je BingSearchEnabled. Zet de waarde op 0 en dubbelcheck of de reest bestaande waarde voor CortanaConsent ook 0 is. Een reboot lost het probleem nu op, zoals we zelf konden verifiëren.

Het is onduidelijk is in welke mate de bug het een gevolg is van de recentste Windows-update. De moeilijkheden begonnen zich gisteren voor te doen, wat natuurlijk verdacht is aangezien Patch Tuesday eergisteren plaatsvond.

Microsoft blijft gebruikers frustreren met telkens nieuwe kleine defecten aan Windows 10. De zoekfunctie werd al meermaals het slachtoffer, al lijkt de impact bij gebruikers nu groter dan gewoonlijk. Ondanks de aanhoudende problemen, slaagt Microsoft er blijkbaar niet in voldoende kwaliteitscontrole te implementeren voor het wijzigingen uitrolt. Bugs zijn intussen een maandelijkse realiteit en dit is maar liefst de vierde keer dat Microsoft de zoekfunctie op de één of andere manier stuk maakt in enkele maanden tijd.

Update-uitstel

Op dit moment kunnen we bijna niet anders dan gebruikers aanraden om Microsofts Windows-updates via het instellingenmenu standaard minstens enkele dagen uit te stellen. In de regel pleiten we ervoor om updates zo snel mogelijk te installeren om misbruik van lekken te voorkomen, maar momenteel schatten we het risico van een beveiligingsprobleem door een uitstel van een tweetal dagen kleiner in dan de kans dat Microsoft omwille van slordigheden zelf problemen veroorzaakt.

Lees ook: Windows 10 1909 nu beschikbaar: meer servicepack dan upgrade

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home