Microsoft lanceert laatste Windows 10-preview voor grote mei-update

windows 10

Microsoft legt de laatste hand aan de Windows 10 mei-update. Een extra preview moet ervoor zorgen dat de uitrol van de grote update zonder al te veel problemen verloopt straks, al zijn er nog steeds enkele gekende bugs.

Microsoft maakt zich klaar voor de uitrol van een nieuwe grote update voor Windows 10. De Windows 10 Mei 2020 Update, of 20H1 voor de vrienden, is één van de twee jaarlijkse grote upgrades voor het OS. De laatste update van dit kaliber was Windows 10 1909, bedoeld voor september van vorig jaar maar uiteindelijk pas gelanceerd in november. Versie 1909 bracht geen nieuwe functies met zich mee, maar deed dienst als een service pack dat vooral problemen moest oplossen.

Nieuwe laatste versie

Aanvankelijk liet Microsoft weten dat de laatste previewversie voor een officiële lancering van Windows 10 20H1 build 19041.207 zou zijn. Nu komt daar nog 19041.208 tussen, in een poging nieuw patchwerk breder te testen voor de finale uitrol van de update. Als Windows Insiders geen noemenswaardige problemen ontdekken met de build, volgt een brede uitrol. De lat ligt hoog voor Microsoft, dat de bal met eerdere updates flink missloeg. Het lijkt intussen vrijwel de norm dat de release van een grote update gepaard gaat met onvoorziene problemen bij gebruikers. Met de extra testbuild hoopt Microsoft dat alvast te voorkomen.

Toch is ook deze testpreview niet vrij van problemen. Enkele gekende problemen worden vermoedelijk meegenomen in de finale build. Het gaat onder andere om een bug voor de Windows Mixed Reality-functionaliteit, de Deployment Image Servicing and Management-tool geeft niet altijd de juiste status weer, en er is nog een nicheprobleem met het gebruik van speciale invoer in verschillende apps. Voor het mixed reality-probleem hoopt Microsoft nog deze maand een oplossing te hebben.

Vernieuwingen

Naast de kans op vervelende bugs brengt de Windows 10 mei-update natuurlijk ook enkele nuttige nieuwe functies met zich mee. Zo komt er een clouddownload-optie voor de herinstalatie van het OS, wordt het subsysteem voor Linux uitgebreid met meer functies en krijgen de Workstation- en Enterprise-versies van Windows 10 ondersteuning voor gespecialiseerde displays (voor bijvoorbeeld gebruik als simulator). De zoekfunctie, die het laatste jaar vooral voor problemen zorgde bij updates, wordt vernieuwd en in de update-instellingen kan je de bandbreedte limiteren. Verder is het mogelijk om een toestel echt paswoordloos te maken.

Wanneer Microsoft de update precies breed zal uitrollen, blijft afwachten. We merken wat dat betreft graag op dat zowel de september-update als de mei-update in 2019 meer dan een maand vertraging hadden. Bovendien is het een heel goed idee om de update voor belangrijke toestellen even uit te stellen, zodat eventuele problemen de tijd hebben om aan het licht te komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home