Microsoft Defender blokkeert en verwijdert shortcuts uit startmenu en taakbalk

microsoft defender

Microsoft Defender heeft de woede van Windows 10- en Windows 11-gebruikers op de hals gehaald. Een misgelopen update zorgt ervoor dat Defender te ijverig is en apps niet meer kunnen openen vanuit het startmenu of de taakbalk.

Vrijdag de dertiende is voor Microsoft op een ongeluksdag uitgedraaid. De softwarereus uit Redmond werd overspoeld met klachten over Microsoft Defender. De antivirusscanner van Windows maakte het onmogelijk om nog applicaties te openen vanuit het startmenu of de taakbalk. Het probleem leek zich wel te beperken tot de professionele versies van Windows 10 en Windows 11.

Attack Surface Reduction

Aan de oorzaak lag waarschijnlijk een update (build 1.381.2140.0) die Microsoft vorige week heeft uitgerold voor Defender. Die zorgde ervoor dat Defender overijverig werd met het toepassen van Attack Surface Reduction-regels ter bescherming tegen malware.

lees ook

Microsoft detecteert per ongeluk Chromium als malware

Defender zag zo plots alle shortcuts naar applicaties in het startmenu of de taakbalk als potentieel schadelijk, ook die naar de Microsoft 365-zusterapps. Shortcuts werden geblokkeerd of uit de taalbalk verwijderd, en in enkele extremge gevallen zagen bedrijven Office helemaal van hun apparaten verwijderd.

Microsoft raadde aanvankelijk om Defender in te stellen op ‘auditmodus’ zodat ASR niet meer actief wordt toegepast. Op vrijdagnacht volgde uiteindelijk een update die de aanpassingen in Defender weer terugdraaide. Daarmee was voor Microsoft de crisis afgewend en kon het de bug als ‘opgelost’ classificeren.

Halve oplossing

Voor gedupeerde Windows-gebruikers is de uitgerolde patch echter maar een halve oplossing. De update zorgt er inderdaad voor dat Defender desktopshortcuts niet meer als een gevaar zou mogen beschouwen. Maar de shortcuts die verwijderd zijn uit het startmenu en taakbalk of niet meer werkten ten gevolge van de bug, zijn wel definitief verloren.

Voor het herstellen van de shortcuts laat Microsoft je aan je lot over, tot grote ergernis van IT-admins die overuren hebben mogen draaien in het weekend. De softwarereus zet dus ook in 2023 de traditie van rampzalige Windows-updates weer vrolijk verder.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home