November-updates voor Windows maken databaseverbindingen stuk

Microsoft

Microsoft laat weten dat de Windows-updates van november ervoor zorgen dat applicaties niet meer kunnen verbinden met databases via de ODBC SQL Server-driver.

We zijn intussen al december, maar de Windows-updates van Patch Tuesday in november blijven nazinderen. Microsoft laat weten dat de updates voor problemen zorgen bij toepassingen die vertrouwen op ODBC-databaseverbindingen. Op systemen waar de updates geïnstalleerd staan, kunnen toepassingen niet altijd verbinden met de relevante databases.

Driver

Het probleem doet zich voor wanneer de Microsoft ODBC SQL Server-driver (sqlsrv32.dll) wordt gebruikt. Microsoft geeft aan dat zowel de toepassing in kwestie als de SQL-server foutmeldingen kunnen geven. Volgende meldingen zijn veelvoorkomend:

  • The EMS System encountered a problem. Message: [Microsoft][ODBC SQL Server Driver] Protocol error in TDS Stream.
  • The EMS System encountered a problem. Message: [Microsoft][ODBC SQL Server Driver] Unknown token received from SQL Server.

Om te ontdekken of je een toepassing gebruikt die onderhevig is aan het probleem, kan je die toepassing openen en dan via een terminalvenster tasklist /m sqlsrv32.dll typen. Komt er een taak terug als resultaat, en heb je de november-updates geïnstalleerd, dan ben je onderhevig aan de bug.

Er is nog geen oplossing voor het probleem. Microsoft geeft wel aan er aan te werken. Een toekomstige update moet soelaas brengen. Het euvel treft alle beschikbare versies van Windows, dus zowel Windows 10 als Windows 11, alsook Windows Server.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home