Matter-standaard voor slimme apparaten lanceert officieel

matter iot

Een slim huis of slim kantoor bestaat vandaag uit versnipperde ecosystemen die amper met elkaar samenwerken. Matter moet de nieuwe standaard worden die alles met elkaar verbindt.

Na meerdere vertragingen is Matter eindelijk klaar voor gebruik. Door middel van Matter moet het mogelijk worden slimme toestellen van verschillende fabrikanten snel en eenvoudig met elkaar te koppelen.

Het samenwerkingsproject belooft baanbrekend te zijn en slimme kantoren sneller te lanceren. Niet voor niets dat aan het project ondertussen al 240 grote en kleine partijen meewerken, zoals Google, Amazon en Apple.

Oorspronkelijk werd de zomer als lanceringsdatum geopperd door de Connectivity Standard Alliance (CSA), maar dat bleek te krap. Er was uitstel van de deadline nodig om het softwarepakket af te werken dat fabrikanten zullen gebruiken om hun slimme apparaten te koppelen aan het Matter-systeem.

Enorm succes

De ontwikkeling van de software heeft meer tijd nodig door het onverwachte succes van Matter. Het aantal fabrikanten dat Matter ondersteunt ligt veel hoger dan de CSA schatte.

Bij de lancering ondersteunt Matter OS-platformen zoals Linux, Darwin, Android, Tizen en Zephyr. Ook chipsetplatformen van Infineon, Silicon Labs, TI, NXP, Nordic, Espressif Systems en Synaptics tekenen present. “We hadden verwacht dat vier of vijf platformen mee zouden gaan in ons idee, maar het zijn er nu meer dan zestien”, vertelt Michelle Mindala-Freeman van de CSA.

Communicatie zonder internet

Nu kan je jezelf afvragen waarom grote fabrikanten van slimme toestellen zomaar samenwerken met anderen. Zij willen toch graag dat hun eigen product het beste verkoopt? Dat klopt. Matter vormt alleen geen bedreiging voor Alexa van Amazon, Apple HomeKit of Google Home.

Het biedt enkel de ondersteuning en middelen voor verschillende apparaten om met elkaar te communiceren. Beslist een fabrikant niet mee te doen, dan valt die wellicht binnenkort uit de boot. Want voor consumenten wordt een slim apparaat dat niet of moeilijk kan koppelen veel minder interessant.

lees ook

Met Google, Amazon en Apple aan boord belooft Matter het slimme kantoor te lanceren

Matter moet communiceren door gebruik te maken van dezelfde mechanismes als het internet. In de beginfase zal het daarvoor steunen op bestaande verbindingstechnologieën (wifi, bluetooth en ethernet). Dat is reeds in ieder kantoor aanwezig. De grote groep aan bedrijven verwacht daarom dat de adoptie van Matter snel een eenvoudig zal verlopen en dat is niet onterecht.

Alles lokaal opzetten heeft namelijk nog een belangrijke troef. Zou de internetconnectie even wegvallen, dan blijven de slimme apparaten namelijk gewoon verder werken. De internetconnectie is slechts nodig voor het installeren van nieuwe updates. Dat verhaal verandert eens je de cloud erbij betrekt. Om de cloud loopt Matter dus met een boog heen, want ook aan de privacy en veiligheid doet het lokale netwerk goed.

Benieuwd naar wat Matter allemaal betekent? Lees onze uitgebreide gids hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home