Lenovo verfrist ThinkPad X1-en ThinkBook-portfolio met extra brede laptop

Op CES kondigt Lenovo een verfrissing van zijn ThinkPad X1-portfolio aan. Er verschijnen ook nieuwe ThinkBook-laptops, waarvan een erg breed 20:10-exemplaar in het oog springt.

De CES-beurs in Las Vegas brengt steevast enkele vreemde toestellen met zich mee en dat is dit jaar ondanks de pandemie niet anders. Lenovo kondigt een opfrissing van zijn ThinkPad X1 en ThinkBook-portfolio aan maar het is vooral de ThinkBook Plus Gen 3 die in het oog springt. ‘Lang en smal’ is een accurate omschrijving, aangezien het ding een schermratio van 21:10 heeft. Dat is breed genoeg om ongeveer anderhalf klassiek venster naast elkaar te plaatsen.

Zorgt die extra breedte voor voldoende ruimte naast het toetsenbord voor een numeriek klavier? Ja en nee. Toetsen blijven afwezig: Lenovo kiest om een volwaardig tweede scherm in te bouwen. Dat aanraakscherm heeft een 8 inch-schermdiagonaal en werkt optioneel met een pen. Je kan er een programma in draaien of voorgeprogrammeerde zaken zoals de rekenmachine in openen. De aanpak doet denken aan die van Asus. Die laptopbouwer verkoopt al een tijdje laptopmodellen waar het touchpad dubbel dienst doet als scherm of numeriek klavier.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 3

De rest van de vernieuwing is iets minder spectaculair. De 13 inch-ThinkPad krijgt een design-upgrade met 16:10-scherm met extra dunne randen. Het toestel is beschikbaar met maximaal een 2,5K-resolutie en krijgt de nieuwste mobiele chips van Intel mee. Daarbij gaat het om de pas aangekondigde Alder Lake-chips van de twaalfde generatie. De laptops komen met een optionele draadloze laadmat. Die laadt je laptop op aan 64 watt en kan ook andere draadloze toestellen aan 10 watt laden wanneer ze Qi-compatibel zijn.

ThinkPad X1

Wat de ThinkPad X1-reels betreft, introduceert Lenovo de X1 Carbon G10, de X1 Yoga G7 en de X1 Nano G2. Ook deze laptops komen allemaal met 12de generatie Alder Lake-processors van Intel. Verder voorziet Lenovo een FHD-webcam bovenaan maar blijven de smalle schermranden behouden. Lenovo pakt ook uit met een blauwlichtfilter, maar wat dat betreft stippen we graag aan dat er geen wetenschappelijke aanwijzingen zijn voor een negatieve impact van blauw licht, behalve dan ’s avonds voor het slapengaan.

De X1’s komen met optioneel Oled-scherm en krijgen allemaal een ‘air intake’-klavier. Lucht voor de koeling komt dus via het toetsenbord naar binnen, al blijft dat gelukkig wel resistent tegen morsen. De ThinkPad X1 Carbon en ThinkPad X1 Yoga behouden hun 14 inch-scherm. De Carbon is de klassieke clamshell, de Yoga heeft het omklapbare scherm. De X1 Nano is tot slot met zijn 13 inch en gewicht lager dan 1 kg de compacte variant.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home