Lenovo kondigt laptops met nieuwste Intel-processors aan

Lenovo onthult drie nieuwe toestellen met het Intel Evo-label. De laptops voldoen met andere woorden aan premium-standaarden maar vallen vooral op door de nieuwe Intel-CPU’s aan de binnenkant.

Lenovo kondigt drie nieuwe laptops aan: de ThinkPad X1 Carbon, de ThinkPad X1 2-in-1 en de IdeaPad Pro 5i. Voor de drie toestellen ging Lenovo bij Intel langs, zowel voor een Intel Evo-stickertje als voor een splinternieuwe processor aan de binnenkant. In deze Lenovo-laptops vind je de eerste generatie van de Core Ultra-processors van Intel. Core Ultra volgt zoals we beschreven Core i op, maar is in tegenstelling tot wat Intel je wil doen geloven een evolutie van Raptor Lake vorig jaar, en zeker geen revolutie.

AI-hype-trein maskeert nuttige innovatie

Lenovo springt wel enthousiast mee op de AI-hype-trein bestuurd door conducteur Intel, en spreekt van een AI PC-revolutie. Dat betekent weinig, behalve dan dat de nieuwe chips (net zoals die van AMD) een Neural Processing Unit (NPU of AI-accelerator) aan boord hebben.

lees ook

Intel lanceert Core Ultra voor de laptop: weg met Core i, maar betekent dat iets?

Wat kan die dan accelereren? Niet zo veel. Intel spreekt van in totaal amper 300 functies, verspreid over verschillende applicaties die vooral gericht zijn op creatieve professionals. Sommige mogelijkheden komt een breder publiek wel met in aanraking: de Intel-chip zullen bijvoorbeeld achtergrondvervaging in Zoom accelereren. Voor de zakenreiziger die constant weg van het stopcontact Zoom-calls met zo’n vervaagde achtergrond maakt, kan dat een voordeel geven. Ook Microsoft Copilot zou van de NPU profiteren, al zit de intelligentie daarvan op dit moment toch voornamelijk in de cloud.

Achter de schijnbaar obligatoire maar op dit moment toch eerder betekenisloze AI-hype, schuilen wel degelijk belangrijke vernieuwingen. Zo zijn de nieuwe processors van Intel voor het eerst gebakken met de Intel 4 node, wat kleinere transitors en dus efficiëntere chips oplevert. In theorie maken de nieuwe Intel-CPU’s deze laptops van Lenovo dus sneller en efficiënter dan ooit. Ook langs de grafische kant beloven de chips een flinke meerwaarde te voorzien.

ThinkPad X1

De Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 moet al beperkt beschikbaar komen in de loop van deze maand, met een bredere beschikbaarheid vanaf maart 2024. Bij ons zien we nog geen prijzen voor deze nieuwe toestellen, maar kijk ter indicatie naar de stevige vanafprijs in de VS: 2.989 dollar. De ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 komt pas vanaf maart en zal minstens 2.639 dollar kosten.

Beide toestellen zijn configureerbaar met een Intel Core Ultra-CPU en maximaal 64 GB aan LPDDR5 RAM. Grafisch kan je genieten van de ingebouwde Intel Arc-GPU, wat meteen impliceert dat je voor de zwaardere 28 watt-Core Ultra-CPU’s kan kiezen. Voor opslag krijg je maximaal een 2 TB PCIe (gen 4) NVMe SSD. Lenovo geeft de toestellen een 14 inch-scherm met maximaal 2,8K-resolutie en oled-technologie. Opvallend: hoewel de Wifi 7-standaard nog niet gefinaliseerd is, zullen deze toestellen die al wel ondersteunen.

IdeaPad Pro 5i

De IdeaPad Pro 5i komt in een 16 inch- en een 14 inch-variant. Deze toestellen moeten snel beschikbaar zijn, maar ook hier moeten we voorlopig onze toevlucht zoeken tot de dollarprijs: 1.149,99 voor het goedkoopste 16 inch-model om precies te zijn.

Je kan de laptops configureren met maximaal een Intel Core Ultra 9 en 32 GB LPDDR5X RAM. De PCIe 4 NVMe-SSD heeft een maximale opslagcapaciteit van 1 TB. Met de juiste processor krijg je toegang tot de Intel Arc-graphics op de chip, maar als het wat meer mag zijn kan je deze laptops ook configureren met een Nvidia RTX 4050. De 16 inch-laptop kan je maximaal met een scherm met 2,5K-resolutie uitrusten, voor de 14 inch-variant kan je tot 2,8K gaan. Oled is beschikbaar op beide varianten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home