Intel worstelt met uitleg voor instabiele Raptor Lake-chips

Intel ontkent dat er structurele problemen zijn met zijn mobiele Raptor Lake-CPU’s, ook al klagen gebruikers over instabiliteit die sterk doet denken aan een eerder ontdekte bug in gaming-chips voor de desktop.

Gebruikers van laptops met daarin krachtige Raptor Lake- of Raptor Lake Refresh-chips (van de dertiende en veertiende generatie) klagen over instabiliteit. De CPU’s zouden crashen op dezelfde manier als Core i9-chips voor de desktop, ook gebouwd op Raptor Lake.

De problemen met de Core i9-CPU’s gericht op gamers slepen al een tijdje aan, maar naar de precieze oorzaak blijft het raden. De processors laat spellen soms crashen om onduidelijke redenen. De enhanced Thermal Velocity Boost zou daarbij een rol spelen, maar is volgens Intel zelf niet de oorzaak.

Laptops met HX-CPU’s gebouwd op dezelfde architectuur, zouden nu hetzelfde gedrag vertonen. Matthew Cassels, oprichter van Alderon Games, communiceert transparant over de problemen die zijn bedrijf tegenkomt en merkt op dat laptops van onder andere Razer, MSI en Asus op exact dezelfde manier crashen als desktopcomputers met Core i9. Volgens hem zijn er heel wat laptops in omloop die kwetsbaar zijn voor het mysterieuze probleem.

Onbekende (maar andere) oorzaak

Hoewel Intel niet weet wat de precieze oorzaak is van de problemen met de desktopchips, ontkent de fabrikant dat laptopchips hetzelfde gedrag vertonen. Tegen Tom’s Hardware stelt een woordvoerder:

“Intel is op de hoogte van een klein aantal meldingen van instabiliteit op Intel Core 13/14e Gen mobiele processors. Gebaseerd op onze diepgaande analyse van de gemelde Intel Core 13/14 Gen desktop processor-instabiliteitsproblemen, heeft Intel vastgesteld dat mobiele producten niet zijn blootgesteld aan hetzelfde probleem. De symptomen die worden gerapporteerd op 13/14 Gen mobiele systemen zijn veelvoorkomende symptomen die voortkomen uit een breed scala aan potentiële software- en hardwareproblemen.”

Dat statement staat haaks op de bevindingen van gebruikers. Het is bovendien interessant dat Intel wel met zekerheid kan zeggen dat de mobiele problemen niet dezelfde oorzaak hebben als de problemen met de desktop-Core i9, maar terzelfdertijd niet weet wat de oorzaak van de problemen bij de Core i9 is, behalve dan dat die niet gerelateerd is aan de heel gelijkaardige euvels op de heel gelijkaardige mobiele chips.

Dat maakt Intel geen leugenaar, maar extra informatie om de claim te staven, zou in dit geval zeker meer vertrouwen genereren bij klanten die problemen ondervinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home