Intel verwijdert AVX-512-ondersteuning voor Alder Lake via moederbordfabrikanten

Intel heeft het gehad met de AVX-512-instructieset. Nieuwe Alder Lake-CPU’s zijn per ongeluk wel compatibel en hoewel dat voordelen biedt voor specifieke workloads, gaat Intel die compatibiliteit toch fnuiken.

AVX-512 is een set van instructie-extensies voor de x86-architectuur. Bepaalde workloads halen voordeel uit de aanwezigheid van AVX-512 op een chip en lopen zo sneller en efficiënter. Intel wil AVX-512 echter als een puur commerciële functie voor professionele chips houden, dus moet de ondersteuning verdwijnen uit het Core-gamma.

Niet (officieel) compatibel

De nieuwe Intel Alder Lake-processors van de twaalfde generatie zijn daarom officieel niet compatibel. De reeds geïntroduceerde chips uit die line-up combineren twee types van rekenkernen: Core-gebaseerde P(restatie)-kernen en Atom-gebaseerde E(fficiëntie)-kernen. De E-kernen zijn sowieso niet compatibel met AVX-512, wat het probleem leek op te lossen.

lees ook

Wanneer kernen en kloksnelheid betekenisloos worden: wegwijs door Intel Alder Lake

Al snel bleek die oplossing niet waterdicht. Door de E-kernen uit te schakelen en enkel de P-kernen te gebruiken, worden de processors opnieuw compatibel met AVX-512. Moederbordfabrikanten implementeerde tweaks in hun bios-code om de compatibiliteit te faciliteren, ondanks het ontbreken van officiële ondersteuning door Intel.

Dichtgetimmerd

Daar komt nu een einde aan volgens Igors Lab.  Die website weet op gezag van eigen bronnen dat Intel moederbordfabrikanten verplicht om de ondersteuning uit te schakelen in toekomstige updates.

De zet is opvallend aangezien Alder Lake best goed om kan met AVX-512. De efficiënte implementatie biedt in bepaalde gevallen een meerwaarde, zelfs wanneer de E-cores niet kunnen meewerken. De motivatie van Intel is hoogstwaarschijnlijk commercieel. De processorbouwer wil AVX-512 houden voor duurdere workstation- en serverchips.

Intel gaat binnenkort nieuwe Alder Lake-hardware lanceren, waaronder vermoedelijk enkele modellen zonder E-cores. Die zouden volledig AVX-512-compatibel zijn zonder de keerzijde van de uitgeschakelde E-kernen, en zo een toekomstig Xeon-aanbod ondermijnen wanneer AVX-512 ingeschakeld blijft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home