Intel stelt oplossing voor degraderende desktopprocessors voor

Intel test een patch voor problemen met Raptor Lake-processors voor de desktop die al meer dan een jaar aanslepen. De fabrikant denkt nu de oorzaak gevonden te hebben.

Intel denkt de oorzaak gevonden te hebben voor crashende Core i9-processors gebouwd voor de desktop op de Raptor Lake- of Raptor Lake Refresh-architectuur. De fout ligt volgens de CPU-bouwer bij de microcode voor de chips. Die zou verhoogde voltages toelaten waardoor getroffen CPU’s buiten de veiligheidsmarge functioneren. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat de processors fysiek degraderen.

Intel werkt aan een patch voor de microcode om het euvel te verhelpen. De patch zal pas in augustus naar het grote publiek komen. Bovendien lost de update voor de microcode bestaande problemen niet op: CPU’s die al getroffen zijn, blijven defect. De nieuwe code kan wel voorkomen dat bijkomende chips degraderen. Intel liet al wel weten dat het getroffen CPU’s vervangt.

Onduidelijkheid bij laptops

Raptor Lake-processors in de laptop vertonen onder sommige omstandigheden hetzelfde gedrag. Intel claimt echter dat er voor de laptopchips niets aan de hand is, ondanks onderbouwde beweringen over het tegendeel. Voor de oplossing lijkt Intel in iedere geval alleen de desktopprocessors in gedachten te hebben.

Klanten van relevante processors zullen de update moeten uitrollen via een BIOS-patch, die voorzien moet worden door moederbord-fabrikanten. Wanneer de update exact het grote publiek bereikt, is daarom een beetje afwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home