‘Intel Sapphire Rapids voor workstations vanaf april 2023 beschikbaar’

Intel gaat zijn nieuwe Sapphire Rapids Xeon-processors in februari volgend jaar lanceren, al zou het (nog) niet om serverchips gaan.

Volgend jaar in februari plant Intel de lancering van ‘Sapphire Rapids’ Xeon-WS. Dat zijn Xeon-chips voor workstations, gebaseerd op de nieuwe Sapphire Rapids-architectuur. Die architectuur ligt aan de vierde basis van Intel Scalable-processors en moest al lang beschikbaar zijn, maar loopt keer op keer vertraging op. Pas lanceerde Intel een eerste Sapphire Rapids-product met Xeon Max: een niche serverchip met geïntegreerd HBM-geheugen.

Wccftech weet nu dat een nieuwe lading Sapphire Rapids-chips gepland is voor beschikbaarheid tegen april 2023 na de officiële lancering in februari. Het gaat om Xeon-WS-processors. Dat zijn varianten van Xeon gebouwd voor gebruik en workstations. De chips zijn zo geen concurrenten voor de AMD Epyc-reeks maar wel voor AMD Threadripper.

Tijd voor een antwoord

Vandaag biedt Intel voor de workstation een Xeon-3375 als topcomponent. Die chip is meer dan een jaar oud, is gebaseerd op Ice Lake en telt 38 rekenkernen. Concurrent AMD biedt binnen het Threadripper-gamma tot 64 rekenkernen. Een inhaalbeweging van Intel is met andere woorden aan de orde.

Voor de nieuwe chips zou Intel componenten met maximum 56 rekenkernen voorzien, 105 MB L3-cache en 112 PCIe 5.0-lanes. De fabrikant mikt op een TDP van 350 watt. De lancering van de nieuwe processors is redelijk dringend, aangezien het al duidelijk is hoe AMD zijn line-up wil opvolgen. Details blijven vaag, maar de volgende generatie van Threadripper gebaseerd op Zen 4 zou tot 96 kernen meekrijgen met 384 MB L3-cache.

lees ook

AMD lanceert vierde generatie van datacenterchips: Epyc 9004 Genoa

De lancering van de nieuwe Xeon-WS-chips komt zo niet te laat. Het is onduidelijk wat Intel van plan is met Xeon Scalable. In theorie zou de introductie van Sapphire Rapids voor de server gelijktijdig of zelfs eerder moeten plaatsvinden, met misschien nog voor het einde van dit jaar een officiële aankondiging.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home