Intel lanceert Comet Lake: 10e generatie zonder 10 nm

Intel introduceert acht nieuwe Core-processors voor laptops. De chips maken gebruik van het intussen wel heel vertrouwde 14 nm-proces maar komen in dezelfde mand als 10 nm Ice Lake terecht.

Ice Lake krijgt gezelschap. Gisteren lanceerde Intel Comet Lake: een nieuwe reeks Core-processors voor de laptop. Acht nieuwe chips zijn het daglicht, verspreid over Core i3, Core i5 en Core i7. Voor we verder ingaan op de details, willen we erop wijzen dat het heel moeilijk is om in te schatten wat de meerwaarde van deze chips is aangezien Intel opzettelijk gegoocheld heeft met cijfers om zo waardevolle vergelijkingen met een vorige generatie onmogelijk te maken.

 

Vier chips komen onder de ‘U’-categorie terecht, vier onder ‘Y’ (het vroegere Core m). De Core i7-10710U is de krachtigste van de reeks. Ondanks het standaard-TDP van 15 watt krijgt de processor zes rekenkernen en twaalf threads mee. De basiskloksnelheid van deze chip bedraagt 1,1 GHz met een turboklokfrequentie tot 3,9 GHz.

Verder introduceert Intel nog een Core i7-10510U en Core i5-10210U. Beide processors hebben vier kernen en acht threads maar de Core i7 is hoger geklokt met 1,15 GHz als basisfrequentie en 4,3 GHz als turbo. De Core i5 stelt het met 1,1 GHz en 3,9 GHz. Het U-gamma is volledig met de Core i3-10110U, een dualcore-processor met vier threads, 1 GHz basiskloksnelheid en 3,7 GHz voor de turbo.

Y-line-up

In het Y-gamma zien we met vier kernen en acht threads de Core i7-10510Y, Core i5-10310Y en de Core i5-10210Y. Basiskloksnelheid ligt rond 1,05 GHz, turboklok voor het meest high end-component bedraag 3,2 GHz. Tot slot is er nog de Core i3-10110Y met twee rekenkernen en vier threads en een kloksnelheid tussen de 1 GHz en de 3,7 GHz. De processors hebben een configureerbaar TDP tussen de 4,5 watt en de 5,5 watt. De geheugenondersteuning van de Y-processors blijft beperkt tot LPDDR3 2133, de U-chips kunnen wel met LPDDR4 en DDR4 overweg.

Het is over de hele lijn onduidelijk wat de meerwaarde is van Comet Lake. Hoewel Intel de chips onder zijn tiende generatie onderbrengt, maken ze gebruik van 14 nm-technologie. Intel stopt meer rekenkernen in sommige exemplaren maar of die ook iets nuttigs kunnen doen binnen een thermische enveloppe van 15 watt, is een open vraag. Intels cijfers in verband met prestaties en autonomie zijn zoals gezegd opzettelijk bedoeld om te misleiden, wat ons het ergste doet vrezen.

Gerelateerd: Hoe Intel je opzettelijk misleidt met nieuwe 10e-generatiechips

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home