Huawei innoveert met MateBook X zonder ventilator, België moet nog wachten

Huawei MateBook X 2020

Tijdens hun ontwikkelaarsconferentie toont Huawei een indrukwekkend dunne MateBook X-laptop. Er is net ruimte voor twee USB-C-aansluitingen en een hoofdtelefoonaansluiting in het flinterdunne chassis. De belangrijkste troef is het gebrek aan ventilator, terwijl je toch de keuze krijgt uit een potente Intel Core i5 of Core i7.

Gisteren kondigde Huawei nog twee nieuwe laptops voor de Belgische markt aan: MateBook 14 en MateBook X Pro. Beide toestellen werden eind februari aangekondigd en na een lancering in China zijn wij aan de beurt. De nieuwe MateBook X volgt hetzelfde traject: eerst China, dan pas de rest van de wereld. We verlekkeren je dus vooral met een laptop pas later naar ons komt.

Volgens Jurgen Thysmans, woordvoerder van Huawei België, mogen we het toestel pas in 2021 bij ons verwachten. Ondanks dat het toestel niet direct bij ons beschikbaar is, loont het wel de moeite om de Huawei MateBook X van dichtbij te bekijken.

Passieve koeling

Met een gewicht van amper 1 kg en een maximale dikte van 13,6 mm mikt Huawei heel sterk op mobiele gebruikers die van overal willen werken. De oppervlakte is een fractie kleiner dan een A4-vel. Het dunne chassis is mogelijk door het gebrek aan actieve koeling in de MateBook X. Om de Intel-processoren toch goed te kunnen koelen, zitten er drie grafietlagen verwerkt aan de onderkant van het toestel.

Daarnaast gebruikt Huawei voor het eerst ook de achterkant van het scherm als koelzone. Dankzij een innovatief scharnier kan de MateBook X zijn warmte afgeven aan zes lagen grafiet tussen het scherm en de magnesium behuizing van de laptop.

Het is opvallend dat Huawei kiest voor de Intel Core i5-20210U en Core i7-10510U, beide 14 nm-chips. De line-up van Intel vandaag bevat energiezuinigere en bijgevolg minder warme 10 nm-chips. Het valt af te wachten hoe sterk de Intel-chips aan prestaties zullen inboeten bij intensief werk. Het chassis kan ook maar zoveel warmte passief afgeven.

Beschikbaar in 2021

Het 13 inchscherm ondersteunt touch en heeft een resolutie van 3.000 x 2.000 pixels. De 3:2-schermratio zorgt voor zwarte balken boven- en onderaan tijdens video, maar biedt meer werkruimte in dagelijks werk door meer pixels in de hoogte te tonen. Het scherm biedt 100% sRGB-dekking en een maximale helderheid van 400 nits.

Huawei heeft veel aandacht gespendeerd aan het nieuwe touchpad met volledig haptische feedback en een randloos design tot onderaan het toestel. Om beter te kunnen (video)bellen, stopt het twee microfoons in de rand onderaan de MateBook X die geluid tot vijf meter afstand zuiver zou moeten oppikken. Net als andere Huawei-laptops zit de webcamera onder een toets tussen F6 en F7, wat garant staat voor een flatterende ‘vingershot’ wanneer je tegelijk en videobelt.

Huawei mikt op een batterijduur van 9 uur kantoorwerk of 7,5 uur webbrowsen. Het toestel is beschikbaar in Silver Frost en Forest Green en kost 1.799 euro incl. btw voor het Core i7-model met 16 GB RAM en 512 GB SSD. De variant met een Core i5-chip kost 1.599 euro incl. btw. Beschikbaarheid voor België is pas volgend jaar.

Tip: Huawei lanceert twee nieuwe laptops op de Belgische markt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home