Huawei Mate 30-reeks lanceert met Android, maar zonder Google-apps

huawei

Wanneer Huawei op 19 september zijn nieuwe Mate 30-lijn van smartphones lanceert, zal dat met Android, maar zonder Google-apps zijn. Dat werd ondertussen door meerdere bronnen binnen het bedrijf bevestigd.

Eind vorige maand bracht Reuters al naar buiten dat Huawei zijn nieuwe Mate 30-smartphones niet met Google-apps zou mogen installeren, aangezien de Chinese fabrikant door de VS op een zwarte handelslijst werd gezet. Amerikaanse bedrijven mogen geen technologie aan Huawei verkopen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, tenzij ze daarvoor expliciete goedkeuring krijgen van de overheid.

Google gaf tegenover Reuters reeds te kennen dat het verbod ook betekent dat zijn apps en diensten niet op nieuwe Huawei-telefoons kunnen worden geïnstalleerd. Meerdere topmensen binnen Huawei hebben ondertussen bevestigd dat dat inderdaad niet het geval zal zijn.

De Mate 30 zal wel Android 10 draaien, en dus niet het door Huawei zelf ontwikkelde HarmonyOS, maar het zal de opensource versie van het besturingssysteem zijn, niet die van Google. Dat bevestigde Richard Yu, CEO van Huawei’s smartphonedivisie, tegenover journalisten op de afgelopen IFA-beurs in Berlijn.

Alternatieve apps

Googles apps en diensten zullen minstens bij lancering op het toestel ontbreken, maar volgens Huawei’s softwarebaas Wang Chenglu werkt het bedrijf aan alternatieven om dat gemis zo goed mogelijk op te vangen. Zo zal de Mate 30 een navigatie-app van een andere leverancier gebruiken als alternatief voor Google Maps, geeft hij als voorbeeld aan Ausdroid.

Het ontbreken van Google-apps is in thuisland China geen groot probleem, daar zijn de diensten van Google al lang geblokkeerd, maar in het Westen verwachten de meeste gebruikers wel toegang tot applicaties zoals de Play Store, Gmail, Google Maps en YouTube. Dat Huawei deze apps niet kan aanbieden, zal zich ongetwijfeld laten voelen in de verkoop van de nieuwe Mate-smartphones, ongeacht welke alternatieven het bedrijf zijn gebruikers voorschotelt.

Tweede piste

Topman Yu liet op IFA evenwel nog een tweede mogelijke piste open, die het gebrek aan een Google-licentie voor Huawei omzeilt. Hij leek er volgens Androidworld op toe te spelen dat het mogelijk zou zijn voor gebruikers om zelf Google-apps en -diensten op hun nieuwe Mate-smartphone te installeren, na aankoop. Dat is evenwel geen proces waar elke gebruiker zichzelf zomaar meester over ziet, zelfs als Huawei een helpende hand toesteekt.

Meer informatie komen we te weten tijdens de officiële lancering van de nieuwe Mate 30-reeks op donderdag 19 september. Techzine is aanwezig bij de presentatie en brengt je uiteraard alle details, van zodra ze beschikbaar zijn.

Gerelateerd: Huawei lanceert nieuw besturingssysteem HarmonyOS

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home