Huawei lanceert Mate 30 Pro zonder Google, maar nog niet in Benelux

Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro

Na weken van onzekerheid en geruchten heeft Huawei tijdens een groots lanceringsevenement in München meer klaarheid geschept over zijn nieuwe Mate 30-reeks. Die draait zoals verwacht op opensource Android, maar zonder de Google-apps. Een lanceringsdatum voor de Benelux is bovendien nog niet bekend.

De boodschap in München is duidelijk: Huawei blijft strijdlustig, ondanks de vele tegenslagen van de afgelopen maanden. Met de lancering van de nieuwe Mate 30-reeks in München bevestigt de fabrikant het strategisch belang van de Europese markt en zijn engagement om daarin te blijven investeren. Al blijven tijdens de lancering toch nog enkele vraagtekens bestaan.

Huawei lanceert naar goede gewoonte zowel een ‘gewone’ Mate 30 als een Pro-versie. Die tonen veel overeenkomsten, maar ook enkele belangrijke verschillen. Zo is het scherm van de Mate 30 net iets groter (6,62 inch) dan dat van de Mate 30 Pro (6,53 inch) omdat die laatste meer ruimte nodig heeft voor een bredere notch met extra sensoren voor veiligere gezichtsherkenning.

Google?

De grote vraag die natuurlijk op iedereen zijn lippen ligt, is hoe het zit met Google en Android. Sinds Huawei in mei door de VS op een zwarte handelslijst werd gezet, mogen Amerikaanse bedrijven geen onderdelen en diensten meer aan de fabrikant leveren zonder expliciete toestemming van de overheid.

Ook Google zag zich genoodzaakt om de Android-licentie voor Huawei in te trekken, waardoor de fabrikant geen apps van Google meer kan gebruiken op nieuwe toestellen. Wat betekent dat voor de Mate 30-reeks? Richard Yu, CEO van Huawei’s smartponeafdeling, liet eerder al verstaan dat de Mate 30-reeks op de opensource versie van Android draait, zonder apps of diensten van Google.

Huawei blijft er opvallend stil over tijdens de presentatie. Het woord Android wordt geen enkele keer in de mond genomen en op de screenshots die we van het nieuwe EMUI 10 te zien krijgen, zijn geen Google-apps te bespeuren.

Op het einde van de presentatie maakte het bedrijf wel nog even tijd vrij voor een update over zijn Play Store-alternatief AppGallery. Dat telt ondertussen meer dan 390 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Huawei maakt bovendien een bedrag van 1 miljard dollar vrij om te investeren in de verdere ontwikkeling van het ecosysteem.

Of gebruikers toch Google-diensten zullen kunnen gebruiken, is nog niet duidelijk. Huawei maakt ook nog geen prijzen of beschikbaarheid voor de Belgische en Nederlandse markt bekend. “Een lancering volgt later dit jaar”, klinkt het bij monde van een lokale woordvoerder, wat doet vermoeden dat het bedrijf zelf nog het juiste plan van aanpak onderzoekt.

Huawei Mate 30 Pro

Side-Touch

De meest opvallende toevoeging aan EMUI 10 is Side-Touch. Huawei maakt komaf met de fysieke volumeknoppen en vervangt ze door virtuele knoppen die verwerkt zitten in de aflopende schermrand en vibreren wanneer je ze aanraakt. Het volume aanpassen kan zo door over de schermrand omhoog of omlaag te vegen. Je kan de knoppen bovendien personaliseren en de positie ervan aanpassen voor links- of rechtshandigen.

Daarnaast introduceert EMUI 10 een vernieuwd always-on-display waarvan de kleuren aanpassen naarmate de dag vordert. Huawei voegt ook een donkere modus toe, die kan worden doorgetrokken naar apps en met name tot zijn recht komt dankzij het oled-scherm en zo kan helpen om batterij te besparen.

Een slimme automatische roteerfunctie zorgt ervoor dat je scherm altijd in de correcte positie (landschap of portret) draait, afhankelijk hoe je naar de smartphone kijkt. AI Private View verbergt dan weer gevoelige meldingen wanneer de telefoon detecteert dat er iemand over je schouder meekijkt.

Kirin 990

De Mate 30 en Mate 30 Pro zijn klaar voor de hedendaagse en toekomstige 5G-netwerken dankzij de nieuwe Kirin 990-chipset. Die SoC heeft naast cpu, gpu en npu ook een geïntegreerde 5G-modem aan boord.

Huawei Kirin 990

De Kirin 990 belooft significante prestatieverbeteringen aan een lagere energiekost dankzij het 7nm+ EUV-procedé van TSMC.

De batterijcapaciteit bedraagt 4.200 mAh op de Mate 30, terwijl de batterij van de Mate 30 Pro met 4.500 mAh nog net iets meer energie levert. De SuperCharge-snellader werkt nog steeds aan 40W en draadloos laden aan 27W. Ook omgekeerd draadloos laden, dat vorig jaar met de Mate 20 Pro werd geïntroduceerd, tekent opnieuw present.

Camerafuncties

De camera’s in de Mate 30 Pro zijn erop vooruitgegaan ten opzichte van de vorige generatie en verschillen ook ten opzichte van die in de P30 Pro van eerder dit jaar. De nadruk ligt duidelijk op video. Huawei combineert vier camera’s achteraan: een dubbele 40 MP SuperSensing Cine Camera, 8MP telefotocamera (3x optisch/5x hybride/30x digitaal) en 3D-dieptecamera.

Huawei Mate 30 Pro camera

De dubbele SuperSensing Cine Camera vraagt een extra woordje uitleg. De ene camera heeft een grote 1/1,54 inch RGGB-lichtsensor met een hoge maximale ISO-waarde van 51.200, waardoor je video’s kan maken met opmerkelijk dynamisch bereik. De camera ondersteunt 4K wide-angle low-light time-lapsevideo’s met optische beeldstabilisatie, alsook super slow-motion met 7.680 fps. De tweede camera heeft een 1/1,7 inch RYYB-sensor, die volgens Huawei ongelooflijk resultaat levert bij weinig licht met een gevoeligheid van ISO 409.600.

Vooraan zit eveneens een 3D-dieptecamera, die zorgt voor een meer natuurlijke scherptediepte in je selfies en net als bij de Mate 20 Pro bijdraagt aan een veiligere techniek van gezichtsherkenning.

De gewone Mate 30 neemt de drie camera’s van de Mate 20 Pro over: een 40 MP hoofdcamera, 16 MP ultra-widecamera en 8 MP telecamera.

Prijs en beschikbaarheid

De 6,53 inch Huawei Mate 30 Pro en de 6,62 inch Huawei Mate 30 zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: Emerald Green, Space Silver, Cosmic Purple en Black.

Prijzen en beschikbaarheid voor de Belgische of Nederlandse markt zijn zoals gezegd op dit moment nog niet bekend, maar Huawei deelt wel algemene europrijzen mee. De Huawei Mate 30 kost 799 euro voor 8 GB RAM en 128 GB opslagcapaciteit. De Huawei Mate 30 Pro krijgt een prijskaartje van 1.099 euro (8GB/256GB) of 1.199 euro voor de versie met 5G. Huawei lanceert tot slot opnieuw een exclusieve Porsche Design-versie (128GB/512GB) voor 2.095 euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home