HP smijt Z-workstations met nieuwe Intel Xeon W uit een vliegtuig

HP vernieuwt zijn line-up van krachtige workstations. De HP Z4-, Z6- en Z8-reeksen krijgen een flinke update met Intel Xeon-processors van de nieuwste generatie onder de motorkap.

HP kiest resoluut voor Intel in de vernieuwing van zijn Z-workstations. De krachtige desktopcomputers zijn configureerbaar met een breed scala aan Intel Xeon-processors. Wie krachtigere AMD-CPU’s wil, vind voorlopig zijn gading nog niet in de Z-reeks al mag AMD wel meespelen naast Nvidia voor het GPU-aanbod.

HP voorziet de line-up van een brede selectie aan Xeon-chips van de vierde generatie maar het zijn de Xeon W-processors die het meest in het oog springen. Die chips vertegenwoordigen immers een hernieuwde focus van Intel op het workstationsegment. Intel moet met Xeon W de workstations wel opnieuw omarmen, aangezien concurrent AMD anders vrij spel krijgt met threadripper.

De primus van de klas

Het krachtigste systeem van de hele line-up is de HP Z8 Fury G5. Die machine is configureerbaar met maximaal een Intel Xeon W9-3495X, goed voor 56 kernen, 112 threads en een basiskloksnelheid van 1,9 GHz. De turbokloksnelheid bedraagt 4,8 GHz al is niet duidelijk in welke mate de Intelchip die lang kan aanhouden. De workstationchip is uitgerust met 105 MB L3-cache.

Het workstation is voorzien van maximaal 1 TB aan DDR5 EEC-geheugen (4.800 MHz), verspreid over 16 DIMM’s. Later dit jaar volgt er een 2 TB-versie. Voor opslag voorziet HP tussen de 512 GB en 2 TB aan M2 NVMe-opslag, met optioneel tot 12 TB aan klassieke HDD-opslag. Ontwikkelaars of designers die graag grote bestanden lokaal archiveren, komen zo aan hun trekken.

GPU-verwarring

Aan de bovenkant van het grafische spectrum heb je de keuze uit drie Nvidia-kaarten en één AMD-GPU. De Nvidia-opties zijn door de slechte naamgeving van de GPU-specialist nogal verwarrend. Je kan kiezen voor een RTX A6000 met 48 GB aan GDDR6, maar verwar die niet met de Nvidia RTX 6000 met 48 GB GDDR6. Daarbij specifieert HP dat het om de nieuwe RTX 6000 gebouwd op de Ada-architectuur gaat, en dus niet de Nvidia Quadro RTX 6000, die een stuk ouder is en niet meespeelt in de selectie. Handig, Nvidia.

lees ook

HP Z8 review: koel werkpaard voor wie weet wat hij wil

Een trapje lager is er ook nog de RTX A5000 (van dezelfde generatie als de bovenvermelde RTX A6000). AMD doet zijn duit in het zakje met de Radeon Pro W6800 met 32 GB GDDR6-geheugen. Verder biedt HP een hele waaier aan grafische opties tot de onderkant van het spectrum waar zelfs een Intel Arc Pro A40 (6 GB GDDR6) een optie is. De Fury komt trouwens niet noodzakelijk met één, maar met maximaal vier GPU’s.

Rest van de familie

De rest van het spectrum is nog steeds krachtig, maar telkens een beetje minder al naargelang de familie. Zo komt de gewone Z8 G5-reeks met Xeon Gold- en Xeon Silver-CPU’s die Intel initieel lanceerde op maat van servers. De Intel Xeon Gold 6448Y met 32 rekenkernen is de stevigste optie. HP kiest voor de serverchips omdat deze desktop twee sockets aan boord heeft, goed voor twee CPU’s. Zo kan je dit systeem met 64 rekenkernen combineren: meer dan de Z8 Fury. Daar staat tegenover dat er maar ruimte is voor twee GPU’s en 1 TB RAM.

Voor de Z6-familie omarmt HP opnieuw de nieuwe Xeon W-processors, met de Intel Xeon W9-3475X als krachtigste optie. Die heeft maximaal 36 rekenkernen. Er passen drie GPU’s in deze desktop. Kies je voor Z4, dan is de Intel Xeon W7-2495X met 24 kernen de stevigste optie. Grafisch is er ruimte voor twee GPU’s. 1 TB aan RAM is voor alle systemen behalven de Fury de norm en het beschikbare gamma van GPU’s is voor iedere familie min of meer gelijkaardig.

HP Anyware

HP voorziet verder managementtools waarmee organisaties de workstations als een soort servers kunnen behandelen. Via een externe USB-connectie of een ingebouwde PCIe-kaart kan je de HP Anyware Remote System Controller integreren. HP Anyware is een voortzetting van Teradici na de overname daarvan door HP in 2021.

Beheerders kunnen zo vanop afstand connecteren met een workstation, die in- of uitschakelen en in essentie behandelen als een bare metal server. Het toestel of de PCIe-kaart geeft volledige toegang tot een systeem en de bios. Beheer gebeurt via de browser. HP zal de Anyware-oplossing ook (met beperkte functionaliteit) naar andere toestellen brengen.

Uit het vliegtuig

Normaal delen we geen reclamevideo’s van fabrikanten, maar voor de lancering van deze nieuwe Z-reeks heeft HP er ééntje uit een vliegtuig gekieperd, bureau en werknemer incluis. Dit extreme voorbeeld van telewerk vertelt weinig over de capaciteiten van de toestellen zelf, maar vonden we amusant genoeg om toch te delen.

De HP Z-workstations kan je per direct bestellen. Sommige configuraties zoals de 2 TB-versie van de Fury zijn nog niet meteen selecteerbaar. De HP Anyware-oplossing zal ergens in de lente volgen.

HP’s Z-workstations omvatten ’s werelds krachtigste computers, zeker aan de bovenkant van het spectrum. De toestellen zijn geschikt voor extreme vormen van data-analyse, lokale AI-training of heel complex CAD-design. Met de nieuwe line-up omarmt HP de nieuwste oplossingen in de markt. We twijfelen dan ook niet aan de capaciteiten van de toestellen.

Intel heeft een verhaal

Wat de chips betreft, heeft Intel per uitzondering nog eens een streepje voor. AMD’s rechtstreekse concurrent voor Xeon-W is Threadripper, maar de nieuwe Threadripper 7000-chips gebaseerd op de Zen 4-architectuur staan pas gepland voor de tweede helft van dit jaar. AMD’s meest actuele alternatief is Threadripper 5000 WX gebouwd op Zen 3. De krachtigste chip uit dat gamma is nog steeds steviger dan wat Intel vandaag kan aanbieden, maar het verschil is minder opvallend dan in serverland waar Epyc domineert.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home