HP-bestuur stemt unaniem tegen overname door Xerox

hp inc

De raad van bestuur van pc- en printerfabrikant HP heeft unaniem neen gestemd tegen een mogelijke overname door Xerox. Volgens het bestuur zou het overnamebod het bedrijf significant onderwaarderen.

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel toen begin deze maand het gerucht opdook dat Xerox van plan was om een overnamebod te doen op het veel grotere HP. Een dag later volgde evenwel al de bevestiging dat HP een bod had ontvangen en dat in overweging zou nemen.

Een kleine week later werd duidelijk dat het water tussen beide bedrijven nog diep was en ze het niet eens raakten over hoe zo’n overname er dan precies uit moest zien. Nu laat HP weten dat zijn raad van bestuur het overnamebod van Xerox unaniem heeft weggestemd, zo meldt ZDNet.

Xerox bood de aandeelhouders van HP 22 dollar per aandeel, waarvan 17 dollar in cash en 0,137 Xerox-aandelen voor elk HP-aandeel. De totale waarde van het voorstel zou daarmee op ongeveer 33,5 miljard dollar uitkomen.

Zorgvuldigheid

HP’s raad van bestuur heeft in een brief aan John Visentin, de CEO van Xerox, laten weten dat het voorstel “HP aanzienlijk onderwaardeert en niet in het beste belang van de aandeelhouders van HP is.” HP heeft momenteel een marktwaarde van 29,9 miljard dollar.

Het bestuur maakt zich onder meer zorgen over Xerox’ dalende omzet, van 10,2 miljard dollar tot 9,2 miljard dollar sinds juni 2018. Dat roept “significante vragen” op met betrekking tot het traject van de bedrijfsactiviteiten en vooruitzichten van het bedrijf. Toch slaat HP de deur niet helemaal dicht en blijft het open staan om een “mogelijke combinatie” met Xerox te onderzoeken.

“We erkennen de potentiële voordelen van consolidatie en we staan open om te onderzoeken of er waarde kan worden gecreëerd voor HP-aandeelhouders via een mogelijke combinatie met Xerox. Zoals we echter eerder hebben gedeeld in verband met onze eerdere verzoeken om zorgvuldigheid, hebben we fundamentele vragen die moeten worden beantwoord in ons zorgvuldigheidsonderzoek van Xerox”, klinkt het in de brief.

Besparingsmodus

Xerox en HP worstelen allebei om hun business heruit te vinden, nu de printermarkt in het slop zit. Beide bedrijven zitten al jaren in besparingsmodus. Een samensmelting zou volgens eerdere cijfers besparingen tot 2 miljard dollar kunnen opleveren.

HP kende in augustus een CEO-wissel, nadat Dion Weisler vanwege ‘familiale gezondheidsredenen’ besloot om het bedrijf te verlaten. Begin oktober maakte het bedrijf nieuwe herstructureringsplannen bekend, waarbij tot 9.000 banen op de helling werden gezet.

Xerox van zijn kant keerde vorig jaar een controversiële fusie met Fujifilm ter waarde van 6,1 miljard dollar de rug toe, nadat investeerders Carl Icahn en Darwin Deason zich sterk hadden verzet tegen de deal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home