Gratis upgraden van Windows 7 naar Windows 10 blijft mogelijk

Windows 10

Windows 7 gebruikers kunnen hun systeem nog steeds gratis upgraden naar Windows 10. Microsoft laat de deur daarvoor op een kier, ook al is de gratis upgrade op papier niet meer beschikbaar.

Volgende maand eindigt de ondersteuning van Windows 7 door Microsoft. Tegen 14 januari heeft iedereen best afscheid genomen van het OS, aangezien de Windowsbouwer dan stopt het maken van beveiligingsupdates. Bij de lancering in 2016 liet Microsoft Windows 7 en 8-gebruikers gratis upgraden naar Windows 10. Dat aanbod werd uitgebreid voor ‘speciale ondersteuning’, wat de facto betekende dat je tot december 2017 gratis kon intekenen op het nieuwe besturingssysteem. Sinds dan is dat aanbod officieel afgelopen.

Nog steeds mogelijk

In de praktijk deed Microsoft nooit de moeite om de gratis upgrademogelijkheid ook technisch af te voeren. Dat betekent dat je ook vandaag nog gratis naar Windows 10 kan stappen met een Windows 7 of 8-systeem. Upgraden doe je via de ‘media creation tool’. Die vind je op de website van Microsoft zelf. Volg de instructie in de tool om je huidige kopie van Windows 7 te upgraden. Na afloop van het proces wordt je Windows 7-licentie automatisch omgezet naar een legitieme digitale Windows 10-licentie.

Let erop dat je moet upgraden, en dus geen nieuwe installatie mag uitvoeren. Enkel met een upgrade wordt de Windows 7-sleutel overgezet. Zodra dat is gebeurd, kan je je systeem wel helemaal wissen en een propere Windows 10-installatie uitvoeren. De gratis upgrade werkt in principe voor alle versies van Windows: niet alleen Home maar ook Pro.

Opzettelijk achterpoortje

Volgens iemand die zich uitgeeft als een Microsoft-werknemer op Reddit is het geen toeval dat het achterpoortje nog open staat. Microsoft zou de gratis upgrade bewust laten bestaan, omdat het voor Redmond prioriteit is dat iedereen veilig op Windows 10 zit. De inkomsten van Windows-licencing, zeker via particulieren, is van ondergeschikt belang. Om die reden was het destijds ook mogelijk om een illegale versie van Windows 7 te upgraden naar een legale versie van Windows 10.

Maak je gebruik van de mogelijkheid om een systeem te upgraden via de media creation tool, dan doe je niets verkeerds. Vermoedelijk is het zelfs geen probleem om de toestellen binnen een bescheiden kmo op deze manier van een upgrade te voorzien. Het wordt een ander verhaal wanneer je over Enterprise-licenties spreekt, maar gebruikers van Home en Pro-systemen maken best gebruik van deze optie nu ze nog bestaat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home