Google laat oude Windowsversies in de steek met Chrome-update

Chrome

Chrome 110 is beschikbaar, maar niet voor iedereen. Chrome-gebruikers die niet kunnen upgraden, hoeven echter niet kwaad naar Google te kijken maar gaan beter opzoek naar een spiegel.

Google lanceert Chrome 110. De nieuwe versie van de browser is niet zo spectaculair. Google bouwt verder op de intussen stevige fundering met enkele updates, tweaks en beveiligingsverbeteringen. Het interessantste aan deze update is de keuze van Google om die niet voor alle gebruikers ter beschikking te stellen. Google volgt Microsoft en geeft de ondersteuning voor oude versies van Microsoft volledig op.

Met andere woorden: risicoverslaafden, gokkers, sadomasochisten en fans van gatenkaas die nog steeds Windows 7 of Windows 8 draaien, krijgen de update niet. Oude versies van Chrome blijven werken, maar voortaal zullen beveiligingsproblemen zich blijven opstapelen.

Open garagepoort

Windows 7 en Windows 8 (en 8.1) worden ook door Microsoft niet meer ondersteund. De ondersteuning voor Windows 7 liep al in 2019 af en ook bij het Extended Security Updates (ESU)-programma ging begin 2023 het licht uit. Windows 8.1 kreeg geen ESU en verloor op 10 januari 2023 alle ondersteuning. Daarmee zijn de besturingssystemen officieel gedegradeerd tot museumstuk. Wie ze blijft gebruiken, stelt zich bloot aan steeds meer beveiligingsproblemen waarvoor geen patches worden gemaakt. Een niet ondersteund besturingssysteem online gebruiken, is het digitale equivalent van op vakantie gaan met de garagepoort wagenwijd open.

In dat opzicht hebben de besturingssystemen ook up to date browser meer nodig. Google had eerder al aangekondigd dat het zich niet ging bezighouden met de ontwikkeling van zijn browser voor de versies van Windows na de ondersteuningsdeadline en de Chrome-specialist houdt nu woord.

Niet slim

Toch zijn er nog heel wat systemen die de antieke besturingssystemen draaien. Op zich is het einde van beveiligingsupdates voor die systemen geen ramp. Gebruik ervan was al onverantwoord ook zonder het einde van de Chrome-ondersteuning. Wie dat negeert, zal van het ontbreken van Chrome 110 waarschijnlijk evenmin wakker liggen. Maar slim is dat niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home