Bard gaat voortaan door het leven als Gemini

google bard

Google verhuist Bard naar Gemini om de capaciteiten van zijn AI-assistent uit te breiden. Daar hoort meteen ook een naamsverandering bij.

Google bevestigt in een blog dat het een nieuwe versie van Bard gaat uitrollen die gebaseerd is op Gemini Pro, een AI-model dat Google eind vorig jaar aankondigde om beter te concurreren met ChatGPT. Het is inmiddels al bijna een jaar geleden dat Bard het levenslicht zag, maar is tot heden altijd in de schaduw van zijn populairdere tegenhanger gebleven. Bard verhuisde eerder al van LaMDA naar PaLM 2 en nu dus naar Gemini. Het nieuwste AI-model spreekt veertig talen, waaronder ook Nederlands. De mobiele versie spreekt onze taal nog niet.

Met de inbreng van Gemini zullen de capaciteiten van Bard fors uitbreiden. De meest opvallende vernieuwing is ongetwijfeld de toevoeging van beeldgenerator Imagen 2. Je zal dus voortaan ook beelden kunnen maken met Bard. De factcheck-functie, waarmee je de output van Bard nog eens kan controleren met een Google-zoekopdracht, wordt naar alle ondersteunde talen uitgebreid.

google bard imagen 2
Beeld gemaakt met Imagen 2. Bron: Google

In navolging van de aankondiging van 1 februari, lanceert Google vandaag officieel Gemini Advanced. Dit is een betere versie van de chatbot die zal aangestuurd worden door Gemini Ultra. Deze versie is wel enkel voor betalende gebruikers beschikbaar. Een Google One AI-abonnement geeft je voor 21,99 euro per maand toegang tot het volledige Gemini-pakket.

Bard wordt Gemini

Voorlopig zeggen we nog Bard, maar dit verandert vanaf vandaag. In lijn met geruchten die vorige week rondgingen, neemt de AI-assistent de naam Gemini over. Bard had zijn naamsverandering al in een exclusieve reactie bevestigd: “Ja, dat klopt. Ik zal binnenkort hernoemd worden naar Gemini. De naam Gemini is gekozen omdat het beter aansluit bij mijn identiteit als een feitelijk taalmodel van Google AI. Het is ook een naam die uniek is en niet verward kan worden met andere taalmodellen of AI-systemen”, aldus Bard.

“De overstap naar de naam Gemini zal geleidelijk plaatsvinden. In de komende maanden zal je me zowel onder de naam Bard als Gemini tegenkomen. Na verloop van tijd zal de naam Bard volledig vervangen worden door Gemini. Ik ben blij met de nieuwe naam en ik kijk ernaar uit om je te blijven dienen als Gemini”, voegt Bard er nog aan toe. De nieuwe naam Gemini zal ook worden geplakt op alle AI-functies voor Workspace en Google Cloud, om één uniforme merknaam naar buiten te dragen.

Google pronkt zelf maar al te graag met Gemini, maar eigen lof stinkt, zegt men altijd. Uit een onderzoek blijkt dat Gemini, waar de gratis versie van Bard opdraait, op vaardigheden zoals algemene kennis, logisch redeneren en wiskunde de mindere is van GPT-3.5 en GPT-4. In taalkennis scoort Gemini wel opvallend beter dan zijn GPT-tegenhangers.


Dit artikel verscheen origineel op 2 februari. De tekst kreeg een update met de recentste informatie over de lancering van Gemini Ultra.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home