Gmail-accounts kunnen nu Google Drive-inhoud lokaal synchroniseren zonder die te downloaden

google drive google file stream
-

Wie gebruik maakt van de opslagdienst Google Drive, kan alle clouddata in een webbrowser bekijken. Gmail-accounts kunnen al enige tijd gebruik maken van de Backup and Sync-app om alle inhoud lokaal op je pc te downloaden. Vanaf nu stelt de zoekgigant Drive File Stream beschikbaar om opslagruimte op je pc te besparen door enkel op aanvraag bepaalde inhoud lokaal te zetten.

Vandaag biedt Google twee manieren aan om Google Drive-inhoud lokaal te tonen in macOS of Windows. De eerste is Backup and Sync, een app voor Gmail-accounts waarmee je alle inhoud in Google Drive spiegelt op je pc door alle data lokaal te zetten. Wie een G Suite-account heeft, kan beroep doen op Drive File Stream. Hiermee kan je de inhoud van Google Drive tonen in Verkenner, zonder dat je de bestanden lokaal moet downloaden.

G Suite-gebruikers hadden de keuze uit beide diensten, maar Gmail-accounts niet. Nu past Google die beperking aan en kan je met een Gmail-account ook Drive File Stream gebruiken op Windows of macOS.

Voortaan twee opties

Het grote voordeel van Drive File Stream is dat je de volledige mapstructuur inclusief bestanden kan zien in Verkenner, zonder dat je ze lokaal moet downloaden. Van zodra je erop dubbelklikt, wordt het bestand online geopend. Bekijk het als een virtuele schijf die klaar staat in de lijst met harde schijven in Verkenner.

Je kan altijd bepaalde bestanden lokaal zetten indien je een periode geen internet hebt en toch aan iets moet werken. Enig nadeel is dat je geen Google Docs-bestanden lokaal kan bewaren om in te werken. Daarvoor heb je nog altijd wel een internetconnectie nodig of moet je de pagina offline beschikbaar maken in de browser of lokaal downloaden.

Google biedt met Drive File Stream een extra synchronisatieoptie aan voor macOS en Windows. Aan jou om te kiezen of je de volledige inhoud van Google Drive lokaal wil hebben met Backup and Sync of dat je opteert voor een virtuele schijf met Drive File Stream om lokale opslagcapaciteit te beperken. In een ideale wereld combineert Google beide in één app, tot dan ga je moeten kiezen.

Drive File Stream kan je downloaden op Windows of macOS. Log na de installatie in met je Google-account en bewonder tussen je lokale schijven een nieuwe Google Drive-schijf met de volledige mappenstructuur. Specifieke bestanden of mappen lokaal bewaren kan je doen via rechterklik, Drive File Stream, Offline beschikbaar maken.

Tip: Google werkt aan Gmail facelift zonder verregaande ingrepen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home